Het laatste formule 1 nieuws

‘Je paard is je schermpartner, je wilt elkaar recht aandoen’

‘Je paard is je schermpartner, je wilt elkaar recht aandoen’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Foto Folkert Koelewijn We leven nog net in 2021, maar de taferelen bij een boerderij in het Brabantse dorpje Beers doen anders vermoeden. Dat krijg je als drie prominente bestuursleden van de Stichting Historische Rijkunst samenkomen. Terwijl er barokke muziek door de stallen knalt, vlechten ze de manen en de staarten van hun paarden in, en leggen speciale zadels op hun ruggen met een extra steuntje aan de achterkant. Precies wat je nodig hebt als je gaat rossfechten, oftewel „krijgskunsten te paard” beoefent. De stal staat volgestouwd met zwaarden, lansen en andere sabels waarmee ze gevechten nabootsen uit tijden dat oorlogen nog niet met gasaanvallen en bommen werden beslecht.

Om zo waarheidsgetrouw mogelijk te zijn, raadplegen ze onder andere instructies van de oude meesters in de rijkunst, zoals De Pluvinel. Secretaris Stefan Reijgwart (37) heeft zelfs een napoleontisch snorretje, al kan dat toeval zijn. Niet alles hoeft exact overeen te komen met hoe het was, vinden ze. Zo gebruiken ze modern vechtmateriaal om te voorkomen dat er daadwerkelijk bloed wordt vergoten. De gebruikte zwaarden zijn van nylon bijvoorbeeld, en ze trekken straks gewoon een schermmasker over hun hoofd.

De interactie met de paarden is wat de sport zo leuk maakt, zegt voorzitter Calijn de Jong (35). „Je paard is je schermpartner. Je wilt elkaar recht aandoen, en denkt en beweegt met elkaar mee.” Penningmeester Esther Kok (33): „Ze vinden het ook leuk om te doen. Dat zie je in hun blik.” De paarden genieten, zegt het duo, omdat tijdens rossfechten bewegingen zoals de pirouette voor paarden een logische functie hebben, in tegenstelling tot in de dressuursport. De Jong: „En het is ook fijn voor ze dat de hiërarchie even op de kop wordt gezet.”

De spierwitte Dante – „hij heette eerst Dennis” – is eigenlijk onderdanig aan de vurige Santiago, vertelt Kok wanneer we buiten in een paardenbak met zwarte vlokken zijn beland. Maar nu stormen ze als gelijkwaardige tegenstanders op elkaar af terwijl hun ruiters elkaar proberen te raken met hun zwaarden. Bij de mensen is Kok de baas. „Teugels Stefan!”, roept ze naar Reijgwart. Hij is begonnen als schermer en […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina ‘Je paard is je schermpartner, je wilt elkaar recht aandoen’