Het laatste formule 1 nieuws

Joost maakte 4500 vlieguren in een F16: ‘Mooiste uitzicht ter wereld’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Joost Luijsterburg heeft de meeste vlieguren in een F16 (foto: Sanjay Simha). Hij vliegt regelmatig met 2500 kilometer per uur door de lucht. Snelheidsduivel Joost ‘Niki’ Luijsterburg (52) uit Roosendaal maakte in zijn F16 al veel rondjes boven Amerika. Hij is zelfs recordhouder binnen de Nederlandse luchtmacht en maakte tussen de 4500 en 4600 uur in het toestel.

Een record dat waarschijnlijk niet meer verbroken gaat worden. “Samen met een andere luchtmachtpiloot die ongeveer vierduizend vlieguren in de F16 heeft, zijn we een select gezelschap. Daar komt niemand meer bij, want na 2024 nemen we afscheid van de F16”, legt Joost uit in het Omroep Brabant-radioprogramma Afslag Zuid.

Zijn callsign (soort bijnaam in het leger) Niki komt van Niki Lauda, de bekende Formule 1-rijder. Snelheid staat centraal in zijn leven. “Vijftien jaar geleden racete op vliegbasis Volkel een F16 tegen een Formule 1-wagen, maar de F16 won rijkelijk.”

Luijsterburg is Commanding Officer van het Netherlands Detachment Tucson Arizona in Amerika, waar jonge vliegers worden opgeleid op de F16. “We zitten hier permanent met elf Nederlanders. De jonge vliegers komen hier negen maanden. In een paar weken leren we ze in een F16 vliegen en de rest van de tijd leren ze hoe ze met het toestel moeten vechten”, aldus Luijsterburg. Hij werd zelf ook in verschillende oorlogen ingezet en hij is in het bezit van het prestigieuze Vliegerskruis voor zijn inzet bij het Joegoslavië-conflict in 1999.

Hoewel hij Brabant soms mist, geniet hij volop van zijn werk. “Allereerst is het gewoon je werk. Dus als je vliegt of op de startbaan staat ben je ook gewoon druk met het checken van allerlei metertjes. Maar het is wel een heel bijzondere baan. De accelaratie van de F16 is enorm, je wordt fysiek echt achterin je stoel geduwd als je optrekt.”

En als je vliegt heb je het mooiste uitzicht van de wereld, zegt hij. “Ik ben me bewust van het voorrecht dat ik in die enorme machine mag kruipen. Ook na al die vlieguren blijft het fantastisch om te doen, versus een baan waarbij je achter een computer in je kantoortje zit. Al moet ik […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Joost maakte 4500 vlieguren in een F16: ‘Mooiste uitzicht ter wereld’