Het laatste formule 1 nieuws

Juridische strijd Red Bull tegen Hamilton lijkt weinig kans van slagen te hebben

Juridische strijd Red Bull tegen Hamilton lijkt weinig kans van slagen te hebben

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Max Verstappen en Lewis Hamilton. Inzetjes: de crash van Verstappen. Helmut Marko (L) in gesprek met Max Verstappen. © EPA Door Marijn Abbenhuijs Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft de verhoudingen tussen zijn team en Mercedes flink op scherp gezet. De voormalig Formule 1-coureur heeft een advocaat ingeschakeld om te onderzoeken welke juridische stappen Red Bull kan nemen tegen Lewis Hamilton, die Max Verstappen afgelopen zondag tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië het circuit af kegelde. Marko wil dat de Brit daarvoor geschorst wordt en zou de schade aan de auto van Verstappen, volgens hem zo’n 7,5 ton, op hem verhalen.

Dat lijkt echter niet al te veel kans van slagen te hebben. Volgens Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht aan de Vrije Universiteit, moet Red Bull nieuw beeldmateriaal aanleveren waarop te zien is dat Hamilton Verstappen expres van de baan reed, wil de Brit een hogere straf krijgen.

,,Er is een beoordeling gedaan op basis van de beelden”, legt ze uit. ,,Die zijn gewogen en de organisatie heeft volgens de regels een beslissing genomen. Bij de sport is het zo dat als een wedstrijdleiding een sanctie uitspreekt, die blijft staan. Bij het voetbal staat een gele kaart. Daarover kan je later geen procedure starten omdat je vindt dat het rood had moeten zijn. Iedereen wil namelijk een goed verloop van de wedstrijd en achteraf sancties zwaarder maken tast de geloofwaardigheid van de competitie aan.

,,Je moet echt nieuwe feiten aandragen op basis waarvan de wedstrijdleiding een volledig ander besluit had genomen, wil zo’n sanctie nog veranderen. Die kans is altijd vrij klein. Want het wedstrijdresultaat, daar torn je niet aan.” De vraag is dus of dit nog bij het spel hoorde. Hamilton zegt van wel. Marjan Olfers Tot zover de mogelijke schorsing van Hamilton. Maar er is ook nog een schade en aansprakelijkheidsgedeelte. ,,In Nederland is het zo dat je in de sport bepaalde gedragingen van elkaar hebt te verwachten”, vertelt Olfers. ,,Als twee voetballers tegelijkertijd de lucht in springen en met hun hoofden tegen elkaar koppen en er raakt er één zwaar gewond, dan kun je de ander daar niet voor […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Juridische strijd Red Bull tegen Hamilton lijkt weinig kans van slagen te hebben