Het laatste formule 1 nieuws

Knielende Hamilton spreekt van 'emotioneel en aangrijpend hoofdstuk'

Knielende Hamilton spreekt van ‘emotioneel en aangrijpend hoofdstuk’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De start van het nieuwe Formule 1-seizoen zag er vanwege de coronamaatregelen toch al heel anders uit dan gebruikelijk, maar de sport besteedde daarnaast ook nog eens uitgebreid aandacht aan de strijd tegen racisme en discriminatie. Zo lanceerde de Formule 1 vorige week het #WeRaceAsOne initiatief om diversiteit in de sport te promoten, maar werd er ook voor en na de race aandacht gevraagd voor de strijd tegen racisme.

Voor de start verzamelden alle coureurs zich in een zwart t-shirt met daarop de tekst ‘End Racism’ op de grid om gezamenlijk een statement te maken tegen racisme. Op initiatief van Hamilton – die als enige een Black Lives Matter-shirt droeg – zette het merendeel van de coureurs het statement kracht bij door te knielen, maar zes coureurs bleven staan. Take a knee

Het gaan zitten op een knie, vaak tijdens het spelen van het volkslied, is uitgegroeid tot een symbool van protest tegen racisme en geweld. Het werd in 2016 geïntroduceerd door American footballer Colin Kaepernick en kreeg in de afgelopen periode in veel sporten navolging, vooral naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die door politiegeweld om het leven kwam.

Pas je cookie-instellingen aan om deze content te bekijken Max Verstappen en Charles Leclerc hadden voorafgaande aan de race al laten weten dat zij de strijd tegen racisme steunen, maar om uiteenlopende redenen niet besloten te knielen. Carlos Sainz, Daniil Kvyat en Alfa Romeo-teamgenoten Kimi Raikkonen en Antonio Giovinazzi waren de andere vier coureurs die bleven staan. ‘Belangrijke dag’

Het besluit van het zestal leidde niet tot onvrede bij Hamilton, die na afloop op zijn Instagram sprak van ‘een belangrijke dag’: “Voor mij was het een emotioneel en aangrijpend hoofdstuk in de voorgang om van de Formule 1 een meer diverse en inclusievere sport te maken,” schreef de Brit. “Ik wil een betere toekomst voor onze generatie en de generaties die na ons zullen volgen Niemand is perfect, maar als we allemaal ons steentje bijdragen kunnen we verandering zien. Ik geloof daar echt in.”

“Ik krijg misschien kritiek in de media en vanuit andere hoeken, maar deze […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Knielende Hamilton spreekt van ‘emotioneel en aangrijpend hoofdstuk’