Het laatste formule 1 nieuws

Krijgt Zandvoort met de Formule 1 ook zijn allure terug?

Krijgt Zandvoort met de Formule 1 ook zijn allure terug?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Grand Prix Komend weekend is de eerste Nederlandse Grand Prix in 36 jaar. In Zandvoort hopen ze vurig de dat de Formule 1 het ‘patatdorp’ een nieuwe impuls zal geven. Eigenaar Marcel Busscher in zijn tot Formule 1-museum omgebouwde eetcafé Rabbel. Een wandschildering van Max Verstappen. Een replica van de helm van Niki Lauda, de laatste coureur die een Grand Prix won in Zandvoort. Etalagepoppen met ouderwetse racepakken, plafondlampen gemaakt van racebanden. Eetcafé Rabbel aan het Kerkplein is dezer dagen het informele Formule 1-museum van Zandvoort.

„Deze race zet héél Nederland op de kaart”, zegt Marcel Busscher. „Het is tien keer Thialf, maar dan zonder dak.” De eigenaar van Rabbel, getooid met een racecircuit-petje, kan zijn opwinding maar met moeite in toom houden. „Als Max Verstappen zondag wint, vliegen de kopjes van m’n koffieapparaat.”

Enthousiaster dan Busscher tref je ze dezer dagen niet in Zandvoort. Hij lanceerde zelfs een speciaal racebiertje: Pitspils (‘het snelste pilsje van Nederland’). „We hebben nu ook een alcoholarme variant, gemaakt door een brouwerij waar mensen met een beperking werken.”

Met de eerste Grand Prix in 36 jaar in aantocht, strijden in Zandvoort twee emoties om voorrang: trots en onzekerheid. Trots omdat de Formule 1 na al die decennia weer terugkeert in de duinen. Wie had dat gedacht? Jarenlang lag het circuit er verloederd bij. Nog maar zes jaar geleden werd VVD-raadslid Jerry Kramer in de gemeenteraad uitgelachen toen hij voorstelde om een terugkeer van de Grand Prix te onderzoeken. Maar daarna viel alles op z’n plek: de successen van Max Verstappen, het lobbywerk van twee Oranjeprinsen, een gewillig gemeentebestuur. En dus, zegt VVD-raadslid Martijn Hendriks, „zien straks meer dan 250 miljoen mensen de beelden van ons dorp en het duinlandschap op hun televisie”.

Maar achter die trots gaat ook een heleboel onzekerheid schuil, blijkt als je lokale ondernemers en politici spreekt. Mooi, die wereldwijde aandacht voor Zandvoort, maar gaat de Grand Prix de ooit mondaine badplaats weer iets teruggeven van de oude glorie? Gaat Zandvoort nu eindelijk eens verlost worden van het imago van ‘patatdorp’: een verlopen kustplaats vol souvenirzaken, tweederangs hotels en derderangs pizzeria’s? Jongeren glipten […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Krijgt Zandvoort met de Formule 1 ook zijn allure terug?