Het laatste formule 1 nieuws

Kwalificatie Formule 1 sprintrace: GP van Italië

Kwalificatie Formule 1 sprintrace: GP van Italië

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Een Formule 1 kwalificatie op vrijdag? Dat betekent anno 2021 maar één ding: een sprintrace! Wie start hem op pole?

Zon, warmte en veel rood: dan weet je hoe laat het is. Tijd voor het enige echte F1-weekend in Italië. Tenminste, ‘het’ F1-weekend in Italië. Het land van pizza bracht ons ook al een race aan het begin van het seizoen, die officieel de GP van Emilia-Romagna wordt genoemd. Deze vond plaats op het circuit van Imola. De ‘echte’ GP van Italië brengt ons bij een circuit wat we al jaren kennen: Monza.

Monza is het circuit van de tifosi , voor Ferrari-fans is dit de thuisbasis. Een beetje extra aandacht voor Carlos Sainz en Charles Leclerc, dus. Maar eerst even waarom we vrijdag over een kwalificatie schrijven. Inmiddels voor velen duidelijk: Monza brengt ons dit jaar een extraatje. De GP van Italië 2021 is één van de races die het nieuwe format in de Formule 1 heeft: een sprintrace. Die wordt morgen verreden en bepaalt de startopstelling. Om de startopstelling daar weer van te bepalen wordt er nu nog even geracet in een wat meer klassiek kwalificatie-format. Met als enige verschil dat je nu op vrijdagavond nog even voor je tv moet hangen. Of dit artikel lezen, als je dat liever doet.

Op moment van schrijven kan de sessie elk moment van start gaan, dus wat weten we al zeker? Welnu, @WillemE , of voor vanavond even Willem Kuipers Munneke, meldt ons vanuit zijn vakantiehuis in Italië waar de weersomstandigheden lijken op die in Monza, dat het bewolkt doch droog blijft. ‘Normale omstandigheden’ dus. Rest enkel nog de vraag: wie start de sprintrace op pole? Q1

Ferrari maakt gelijk de tifosi blij: beide auto’s knallen gelijk de baan op. Ze worden vergezeld door beide Williams-bestuurders (Russell en Latifi), beide Hazen (Mazepin en Schumacher), en ook Tsunoda en Verstappen beginnen alvast met rondjes rijden.

De eerste tijden zijn voor Leclerc en Sainz van Ferrari, met Sainz op een kleine voorsprong. De benchmark-tijd is 1.22.495. Niet voor lang: Verstappen knalt gelijk daarna een 1.22.108 binnen. De rest van de coureurs volgt op gepaste afstand. […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Kwalificatie Formule 1 sprintrace: GP van Italië