Het laatste formule 1 nieuws

Lammers: "Hamilton snapt dat hij geluk heeft gehad"

Lammers: “Hamilton snapt dat hij geluk heeft gehad”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ook Jan Lammers hield direct na de zware crash van Max Verstappen de adem even in. De Red Bull -coureur stapte gelukkig ongedeerd uit en de schade na de touche van met Lewis Hamilton zat hem vooral in het puntenverlies. Volgens de voormalig Formule 1-coureur was het een race-incident, in die zin van het woord dat de fout die Hamilton maakte nu eenmaal kan gebeuren in de sport.

“Soms overkomt het je (in het geval van Verstappen, red.) en soms ben je de aanstichter (Hamilton, red.). Neem je afstand van dit incident dan moet je oordelen dat het een race-incident was. Een race-incident echter dat Lewis Hamilton méér had kunnen vorkomen dan Verstappen, precies zoals de wedstrijdleiding ook oordeelde. Ik denk dat de analyse van de wedstrijdleiding heel zuiver was.”

Dat gezegd hebbende kan hij zich, wetende dat de racestewards aan handen en voeten gebonden zijn, niet vinden in de straf voor Hamilton. “Die staat niet in verhouding. Doordat hij alsnog de race won, is hij eigenlijk niet bestraft, maar wat vaak onderbelicht wordt, is dat hij voor zijn fout zelfs een bonus kreeg van 25 punten.”

Hij pleit dan ook voor een systeem waarin de wedstrijdleiding meer vrijheid heeft om een incident als een op zichzelf staand incident te beoordelen: “Zo’n steward als Emanuele Pirro, die ik goed ken, kijkt heel reëel naar zo’n incident, legt zijn ziel en zaligheid in de beoordeling ervan, maar is beperkt in wat hij kan doen. Ze zijn niet in de positie om echt duidelijk stelling te nemen. In specifieke situaties zoals deze moet de strafmaat ook door mensen bepaald worden. Het kan niet kloppen dat ze alleen de situatie beoordelen en niet de gevolgen. Bij geweldsdelicten maakt een duwtje of een aanslag ook een groot verschil. Een F1 wagen is in langzame bochten zoals Monaco een onschuldig wapen, maar levensgevaarlijk in snelle bochten zoals Copse Corner, de coureur moet zich dan aanpassen qua nemen van risico’s.”

Volgens Lammers gingen Hamilton en Mercedes na de race niet heel erg chique om met het gebeuren op het circuit, niet alleen door de zege uitbundig te vieren, maar […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Lammers: “Hamilton snapt dat hij geluk heeft gehad”