Het laatste formule 1 nieuws

Legendarische teambaas Frank Williams overleden (1942-2021)

Legendarische teambaas Frank Williams overleden (1942-2021)

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Frank Williams, de oprichter en lange tijd ook teambaas van het Williams-team, is overleden. Dat heeft de renstal die nog altijd zijn naam draagt bekendgemaakt.

Williams is 79 jaar geworden. De Brit, een ridder in de Britse orde, was decennialang een vaste waarde in de Formule 1. Na een relatief korte carrière als coureur, besloot Williams het in de jaren zestig als teameigenaar en -baas te proberen. Na enkele jaren in de Formule 2 maakte zijn Frank Williams Racing Cars in 1969 in de Grand Prix van Monaco haar Formule 1-debuut met Piers Courage achter het stuur.

Hoewel Courage die race als tweede finishte en dat later dat jaar herhaalde, bleven grote successen achterwege voor Frank Williams Racing Cars. Nadat het team in 1976 in zee ging met de Canadees Walter Wolf en verderging als Wolf-Williams, werd Frank Williams opzij gezet. Het volgende seizoen keerde de standvastige Brit – een echte doorzetter- echter gelijk terug in de Formule 1 met Williams Grand Prix, het team dat nu nog bestaat.
(tekst loopt door onder de foto) De Nederlander Gijs van Lennep reed in de jaren zeventig drie Grands Prix voor Frank Williams Racing Cars. Successen

Samen met mede-eigenaar en technisch kopstuk Patrick Head wist Williams het team naar grote hoogten te stuwen. De eerste zege volgde in 1979 met Clay Regazzoni, de eerste titel bij de rijders én constructeurs het jaar erop, met Alan Jones. De jaren tachtig en negentig zijn met rechts Williams’ gloriejaren te noemen. Het team verzamelde in die tijd in totaal zeven rijderstitels en werd negen keer constructeurskampioen. Het bouwde ook een reeks iconische bolides.

Lees ook: Ondergang Williams: Frank overleefde vele stormen maar Claire dreigt te verdrinken

Behalve Jones wonnen ook Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill en Jacques Villeneuve titels met Williams. Andere noemenswaardige coureurs die uitkwamen voor het team zijn Carlos Reutemann, Mario Andretti, Ralf Schumacher, Thierry Boutsen, Juan Pablo Montoya, David Coulthard en natuurlijk Ayrton Senna – die in 1994 op Imola verongelukte achter het stuur van een Williams.
(tekst loopt door onder de foto) Frank Williams met Nigel […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Legendarische teambaas Frank Williams overleden (1942-2021)