Het laatste formule 1 nieuws

Liever woestijngeld dan harde valuta’s

Liever woestijngeld dan harde valuta’s

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Shutterstock Opinie Joost Derks

De Golfstaten hebben zichzelf op sportief vlak behoorlijk op de kaart gezet. Op de valutamarkt springen de munten uit deze regio eruit door de wel zeer hoge nominale waarde.

Vandaag mag Max Verstappen op het FIA-gala de trofee ophalen als winnaar van het Formule 1-seizoen, dat zondag op spectaculaire wijze in Abu Dhabi werd afgesloten. Daarvoor werd er in dezelfde regio op 5 december geracet in het Saoedische Jeddah en in november was er een race in Qatar. Het raceseizoen ging bovendien op 28 maart van start op het circuit van Bahrein. Als het aan Verstappen ligt, zou hij veel liever zijn geldprijs in Bahreinse dinars laten uitbetalen dan in euro’s. De munt uit de Golfstaat is namelijk maar liefst €2,35 waard. En daarmee spant deze dinarvariant niet eens de kroon.

Bakken met geld, toch?
Met een waarde van bijna €3 is de Koeweitse dinar in nominale termen de duurste munt ter wereld; als je ten minste bitcoin en andere alternatieve valuta’s niet meerekent. De hoge waarde van de munten uit Koeweit en Bahrein lijkt veel kracht uit te stralen. Dat past bij het beeld van de olierijkdom in de Golfregio. Maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar. Koeweit maakte bijvoorbeeld in augustus bekend dat het begrotingstekort in boekjaar 2020/2021 bijna is verdrievoudigd naar 10,8 miljard dinars. Dat is meer dan €30 miljard, oftewel het hoogste niveau ooit. Dat grote tekort heeft alles te maken met de felle daling van de olieprijs in het voorjaar van 2020. In de periode na de virusuitbraak daalde de prijs van een vat Brent-olie van ruim $60 tot even minder dan $20.

Zo dicht je een begrotingsgat
In het overgrote deel van de wereld worden dit soort tekorten gedicht door het uitschrijven van een nieuwe staatslening. Toch lag het in Koeweit lange tijd heel gevoelig om externe partijen om geld te vragen. In plaats daarvan kiest het land er liever voor om olieactiva te verkopen aan het eigen staatsfonds. Bahrein heeft daar minder moeite mee. De eilandstaat heeft dit jaar miljarden euro’s aan staatsleningen uitgegeven om het begrotingstekort […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Liever woestijngeld dan harde valuta’s