Het laatste formule 1 nieuws

Luxecrisis bij FC Utrecht: 'Als je wat uitspreekt, wil achterban meteen resultaat'

Luxecrisis bij FC Utrecht: ‘Als je wat uitspreekt, wil achterban meteen resultaat’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Simon Gustafson ANP Hij had het zelf niet eens bedacht, maar toch heeft Hans van Breukelen nog steeds geen moment spijt dat hij ooit het gezicht werd van The Challenger. FC Utrecht als uitdager van de gevestigde orde in het Nederlandse voetbal, zijn eerste klus als technisch beleidsbepaler.

Daar begon het allemaal mee, een kwart eeuw geleden. Torenhoge ambities in de Domstad, maar slechts sporadisch een sportieve uitschieter. Vandaag de dag praat de club zichzelf met een zevende plek al een crisis in.

“De situatie van toen was in geen enkel opzicht te vergelijken met die van nu”, zegt Van Breukelen. “Qua timing was het destijds niet goed om zoiets te roepen, richting de toekomst wel. Maar je weet hoe het gaat in de voetballerij als je wat uitspreekt. Dan wil de achterban meteen resultaat zien.” Fans wachten de bus op

En in Utrecht laten ze zich horen ook. Na de bekeruitschakeling door NAC Breda wordt de spelersbus door woedende supporters opgewacht.

“De supporters zijn zo cynisch als de pest. Die betrokkenheid is het leuke en het lastige tegelijk. Daarom is het zaak dat er altijd goed gecommuniceerd wordt”, aldus Van Breukelen. “Er ligt inmiddels een goede voedingsbodem. Die Challenger komt weer om de hoek kijken, maar de basis is nu veel beter dan in mijn tijd.” 1997: technisch directeur Hans van Breukelen in gesprek met trainer Ronald Spelbos Neem alleen al de selectie. Toen Van Breukelen in 1997 werd aangesteld als technisch directeur, had FC Utrecht zelfs een paar seizoenen tegen degradatie gestreden. Hoogste tijd dus om de organisatie op de schop te nemen. Onder leiding van hoofdsponsor Fortis werd een groots plan bedacht.

Van Breukelen werd tevens het gezicht van het project, waarbij de successen die hij als keeper had behaald het optimisme in de Domstad buitenproportioneel voedden.

“Ik weet nog dat hoofdtrainer Ronald Spelbos naar me toe kwam en zei: ‘Hans, wat heb je nu allemaal gezegd?’ De enige spelers in de selectie die echt waarde vertegenwoordigden, waren Harry Decheiver en Michael Mols.” Drie bekerfinales

Uiteindelijk werd in die periode wel de basis gelegd voor een team dat drie opeenvolgende bekerfinales […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Luxecrisis bij FC Utrecht: ‘Als je wat uitspreekt, wil achterban meteen resultaat’