Het laatste formule 1 nieuws

McLaren-aandeelhouder Mansour Ojjeh (68) overleden

McLaren-aandeelhouder Mansour Ojjeh (68) overleden

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Verdrietig nieuws op de zondag van de Grand Prix van Azerbeidzjan. Het Formule 1-team van McLaren heeft bekendgemaakt dat Mansour Ojjeh, die sinds 1984 als aandeelhouder betrokken was bij de Britse renstal, zondagochtend op 68-jarige leeftijd is overleden.

In een korte verklaring heeft McLaren zondag laten weten dat de in Zwitserland geboren zakenman thuis in Geneve omringd door zijn familie is overleden.

Hoewel Ojjeh in de Formule 1 vooral een bekend figuur werd door zijn decennialange betrokkenheid bij het team van McLaren, begon zijn avontuur in de koningsklasse eigenlijk bij het team van Williams. Zijn vader richtte namelijk de investeringsmaatschappij Techniques d’Avant Garde (TAG) op, dat in 1979 een geldschieter werd van het team van Frank Williams. In datzelfde jaar scoorde Williams tijdens de Britse Grand Prix ook zijn allereerste Formule 1-zege, alvorens het team een jaar later in 1980 de wereldtitel pakte met Alan Jones. McLaren-TAG

Eind 1981 werd Ojjeh door de toenmalige McLaren-baas Ron Dennis benaderd met het voorstel om TAG een partner te laten worden van zijn team. De deal leidde uiteindelijk tot de financiering van een door Porsche gebouwde turbo-krachtbron. De McLaren-TAG combinatie werd een bijzonder succesvolle samenwerking. Niki Lauda en Alain Prost domineerden in 1984 het wereldkampioenschap, waarna Ojjeh later dat jaar grootaandeelhouder werd van McLaren.

Ojjeh was de inspiratie achter het besluit van McLaren om ook auto’s te gaan bouwen voor op de openbare weg, nadat hij Ron Dennis had weten te overtuigen van het commerciële belang. Ook op dat vlak bleef TAG nauw betrokken bij McLaren.

Hoewel Dennis sinds 2017 officieel niet langer verbonden is aan McLaren, bleef Ojjeh het Britse team wel altijd trouw, al werd zijn rol als aandeelhouder wel kleiner na de komst van de Bahreinse investeerder Mumtalakat.

Ojjeh kampte al lange tijd met gezondheidsklachten en moest eind 2013 al een dubbele longtransplantatie ondergaan. Hij herstelde en bleef werken voor McLaren, totdat hij in 2020 zijn plek in de raad van bestuur afstond aan zijn zoon Sultan. Ojjeh bleef echter een groot fan van de Formule 1 en bestempelde zijn betrokkenheid bij McLaren alsof het bedrijf een deel van zijn familie was. Brown: Ojjeh […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina McLaren-aandeelhouder Mansour Ojjeh (68) overleden