Het laatste formule 1 nieuws

McLaren verwacht weinig invloed van sprintraces op testprogramma

McLaren verwacht weinig invloed van sprintraces op testprogramma

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

James Key, de technisch directeur van McLaren, verwacht dat de sprintraces die dit jaar voor het eerst op het programma staan in de Formule 1, niet al te veel invloed zullen hebben op de manier waarop de F1-teams hun testprogramma indelen.

De eerste sprintrace in de Formule 1 staat gepland voor de zaterdag van de Grand Prix van Groot-Brittannië, half juli. Dat is pas over twee maanden, maar de teams zijn nu al druk bezig met het inschatten van de volledige impact die het nieuwe format zal hebben.

Al jaren volgen de teams een vaste routine van drie vrije trainingen als voorbereiding op de kwalificatie van zaterdag en de daaropvolgende race op zondag. Maar tijdens een Grand Prix met een sprintrace wordt dat teruggebracht naar één training en een kwalificatie op vrijdag en een training en een sprintrace op zaterdag. Vervolgens volgt op zondag zonder enige specifieke voorbereiding de Grand Prix zelf. Sprintraces in de Formule 1:

F1 onthult starttijden voor eerste weekend met sprintrace Sprintraces: De strategische gevolgen van de nieuwe regels Bandenreglement op de schop bij GP-weekenden met sprintraces Brawn: Beperkt aantal F1-weekends krijgt vanaf 2022 sprintraces

De Grand Prix van Emilia-Romagna van vorig jaar gaf al vast een voorproefje van hoe zo’n alternatief raceweekend er uit kan zien. Door logistieke problemen vond er in Imola geen vrijdagtraining plaats en slechts één enkele zaterdagochtendtraining, waarna direct de kwalificatie volgde. In de enige trainingssessie lag de nadruk direct op het optimaliseren van de auto voor één snel rondje kwalificeren en niet op de long runs voor de race. De vrijdag van het sprintweekend zal een vergelijkbaar patroon volgen, met dat verschil dat de training slechts één uur zal duren, terwijl de zaterdagochtendsessie op Imola vorig jaar nog anderhalf uur duurde. Het tweede verschil is dat de teams weten dat ze in een sprintrace-weekend op zaterdagochtend nog een training hebben waarin ze alvast wat voorwerk kunnen doen voor de zondag.

“Onze simulatie-jongens hebben al tijdens het opstellen van deze regels [door de FIA] geprobeerd om een idee te krijgen van hoe het gaat uitpakken”, zegt technisch directeur James Key van McLaren . […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina McLaren verwacht weinig invloed van sprintraces op testprogramma