Het laatste formule 1 nieuws

Milieubeweging verliest zaak, F1-race Zandvoort kan doorgaan

Milieubeweging verliest zaak, F1-race Zandvoort kan doorgaan

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het pitsgebouw van het circuit in Zandvoort gezien vanuit de duinen. Milieubeweging Mobilisation for the Environment (MOB) heeft een kort geding tegen de organisatoren van de Formule 1-race in Zandvoort verloren. De voorzieningenrechter in Haarlem besloot dinsdag dat er geen reden is om de vergunning van het circuit in te trekken, zoals MOB had geëist. Dat betekent dat de Grand Prix komend weekend door kan gaan.

Volgens MOB kloppen de stikstofberekeningen die ten grondslag liggen aan de vergunning niet. De uitstoot van de Formule 1-auto’s zou te hoog zijn en grote schade toebrengen aan de natuur rondom het circuit. Of dat inderdaad zo is, wordt al uitgezocht in een andere rechtszaak, schreef de rechter dinsdag in een schriftelijke uitspraak. Er loopt in deze bodemprocedure een onderzoek naar de stikstofuitstoot, waarvan de uitkomst pas na de F1-race bekend wordt.

Lees meer over de geschiedenis van de Formule 1 in Zandvoort: Achtbaanrit door de duinen

Om vóór die tijd al een uitspraak te doen over wie er gelijk heeft, zou volgens de voorzieningenrechter niet gepast zijn. De rechter schrijft „onder deze omstandigheden zeer terughoudend” te zijn. „Circuit Zandvoort heeft inmiddels de F1 vrijwel volledig georganiseerd en heeft hier fors in geïnvesteerd”, aldus de rechtbank in een persbericht . „Het niet doorgaan van de F1 zou direct leiden tot zeer grote schade en mogelijk faillissement voor Circuit Zandvoort.” Of MOB in hoger beroep gaat, is nog niet bekend.

Tijdens het Grand Prix-weekend, dat vrijdag begint en zondag eindigt, komen voor het eerst in 36 jaar Formule 1-auto’s tijdens een officiële wedstrijd in actie op het circuit in Zandvoort. De afgelopen jaren kreeg de organisatie vaker te maken met rechtszaken van milieuorganisaties. Zij maakten niet alleen bezwaar tegen de uitstoot die vrijkomt bij race, maar ook tegen vervuiling veroorzaakt door de verbouwing die de racebaan in aanloop naar het evenement onderging. Daarnaast zou de F1 een bedreiging vormen voor zeldzame diersoorten die in het duingebied leven. In geen van de rechtszaken kregen de milieubeschermers gelijk van de rechter.

Lees het hele artikel op de volgende pagina Milieubeweging verliest zaak, F1-race Zandvoort kan doorgaan