Het laatste formule 1 nieuws

Milieuclub: F1-race Zandvoort desnoods zonder publiek

Milieuclub: F1-race Zandvoort desnoods zonder publiek

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) stelt voor de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort desnoods zonder publiek door te laten gaan.

“Die handreiking willen we doen”, zei raadsman Valentijn Wösten van MOB voor de rechtbank in Haarlem. “Met de Olympische Spelen kon het ook.” Hij noemt het “een redelijke tussenoplossing”. Het circuit van Zandvoort en de provincie Noord-Holland reageren afwijzend.

Stikstof
Er klopt volgens MOB niets van de stikstofberekeningen op basis waarvan de provincie Noord-Holland een natuurvergunning heeft verleend voor de Dutch Grand Prix. De eerste Formule 1-race in Zandvoort sinds 1985 staat gepland voor zondag 5 september.

Volgens MOB veroorzaakt het evenement veel stikstofuitstoot en is de schade aan de beschermde natuur rond het circuit die daardoor dreigt “dermate ernstig dat de Formule 1 afgelast moet worden”, zo liet de organisatie eerder weten. Maar racen zonder publiek kan wat de organisatie betreft dus ook, aldus Wösten donderdag. Een groot deel van de stikstofuitstoot wordt immers veroorzaakt door bezoekers die met de auto komen.

“Het gaat uiteindelijk om stikstof, daar zit het probleem”, aldus Wösten. “De race zelf gaat maar om 2 uur. Er zal nog geoefend moeten worden, dat komt er dan nog bij. Maar de rest van het programma zou geschrapt moeten worden. Dan bespaar je een geweldige hoeveelheid stikstof.”

Drie dagen
Tijdens het driedaagse evenement zijn 70.000 bezoekers per dag welkom. Bezoekers kunnen zich volgend weekend vlak bij het station laten testen op corona. De tijdelijke locatie van Testen voor Toegang heeft ruimte voor ongeveer 7000 tests per dag, laat Stichting Open Nederland (SON) weten. Op vrijdag worden de vrije trainingen gehouden, zaterdag is de kwalificatie en zondag de race zelf. Daarnaast staat onder meer een Formule 3-race op het programma.

Bodemprocedure
De rechter die de zaak behandelt vroeg zich aan het begin van de behandeling hardop af in hoeverre hij ruimte heeft voor een uitspraak in het kort geding. Hij wees erop dat er ook nog een zogeheten bodemprocedure loopt over het circuit. Daar wil hij niet tussen gaan zitten.
‘De spoedeisendheid ontbreekt’ Het circuit vindt dat MOB ook eerder in actie […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Milieuclub: F1-race Zandvoort desnoods zonder publiek