Het laatste formule 1 nieuws

Milieuclub hoopt F1 op laatste moment verboden te krijgen

Milieuclub hoopt F1 op laatste moment verboden te krijgen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Mobilisation for the Environment (MOB) doet donderdag voor de rechtbank in Haarlem een ultieme poging om de Dutch Grand Prix in Zandvoort te dwarsbomen.

De milieuorganisatie heeft een kort geding aangespannen over de natuurvergunning die de provincie Noord-Holland heeft afgegeven voor het Formule 1-evenement.

Schade aan natuur
Volgens MOB veroorzaakt het racespektakel veel stikstofuitstoot en is de schade aan de beschermde natuur rond het circuit die daardoor dreigt “dermate ernstig dat de Formule 1 afgelast moet worden”. Rekensommen op basis waarvan de vergunning is uitgegeven, kloppen volgens de milieuorganisatie niet.

Nederlandse Grand Prix
De Grand Prix die voor zondag 5 september op de agenda staat, is de eerste in Nederland sinds 1985. Natuur- en milieuorganisaties hebben veel bezwaren aangetekend en ook al diverse rechtszaken aangespannen tegen het evenement. Ze zijn bezorgd over schade aan de flora en fauna in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

In een eerdere zaak, waarin het vooral draaide om aantasting van het leefgebied van de rugstreeppad en de zandhagedis, wees de rechter de bezwaren af.

Groot openbaar belang
De rechtbank noemde de GP “van groot openbaar belang voor de topsport” en een “impuls voor de regionale economie en het toerisme”. De nadelen voor de lokale diersoorten noemde de rechter “beperkt en ook grotendeels tijdelijk”.

Lees het hele artikel op de volgende pagina Milieuclub hoopt F1 op laatste moment verboden te krijgen