Het laatste formule 1 nieuws

Na het kwalificatietoernooi wacht de schaatsers in 2021 een wekenlange bubbel

Na het kwalificatietoernooi wacht de schaatsers in 2021 een wekenlange bubbel

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Patrick Roest in actie op de door hem gewonnen 5.000 meter tijdens het kwalificatietoernooi in Thialf. Hij won zondag ook de 1.500 meter. Foto ANP VINCENT JANNINK Patrick Roest haalt zijn schouders op en zegt op 11 januari met een opgeruimd gemoed vijf weken de bubbel binnen te stappen. Hij wil schaatsen, liefst zo vaak mogelijk en vooral met internationale tegenstand. Als het dit seizoen vanwege corona dan een verblijf van ruim een maand in afzondering betekent, dan moet dat maar. „Al had ik twaalf weken in een bubbel moeten verblijven, mij hoor je niet klagen”, zegt de schaatser die in Heerenveen bij kwalificatiewedstrijden voor het EK allround en sprint, wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden zowel de 5.000 als de 1.500 meter won.

Roest snakt naar competitie in dit gemankeerde schaatsjaar, net als alle andere schaatsers. Onder normale omstandigheden zijn ze ’s winters doorlopend onderweg, met langdurige verblijven in hotels, dus zoveel verandert er in hun beleving niet. Dan zijn vijf weken in een hotel in Leeuwarden, Heerenveen, Wolvega of Emmeloord makkelijk op te brengen. Zolang ze maar kunnen trainen en vooral wedstrijden kunnen rijden, zijn de schaatsers tevreden. „Vorig seizoen was ik voor drie wereldbekerwedstrijden en een trainingskamp in Collalbo al eens zes weken van huis”, zegt Antoinette de Jong, blij met haar hervonden vorm en klinkende zeges op de 1.500 en 3.000 meter.

Na een aantal nationale wedstrijden is Thialf de rest van het seizoen het toneel voor een in drie delen gesplitst internationaal toetje. Met speciale goedkeuring van de internationale schaatsfederatie ISU wordt op 16 en 17 januari een gecombineerd EK (allround en sprint) gehouden, daarna twee wereldbekerwedstrijden (22/24 en 29/31 januari) en tot slot de WK afstanden (11-14 februari), die oorspronkelijk op de olympische ijsbaan van Beijing waren gepland.

Voorwaarde voor dit samengebalde pakket wedstrijden is een bubbel waarin besmettingen zo goed als uitgesloten zijn. Een operatie waarmee de schaatsbond KNSB en organisatiebureau House of Sports al vanaf de zomer druk zijn. Het vergde de nodige overtuigingskracht om toestemming van de ISU te krijgen, maar nu willen die twee partners er iets moois van maken. Patrick Wouters van […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Na het kwalificatietoernooi wacht de schaatsers in 2021 een wekenlange bubbel