Het laatste formule 1 nieuws

Na jaren ‘leven als een heer van stand’ moet het LUMC nu 54 miljoen bezuinigen

Na jaren ‘leven als een heer van stand’ moet het LUMC nu 54 miljoen bezuinigen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Een operatiezaal in het LUMC. Alle afdelingen moeten gemiddeld 9 procent bezuinigen. Het is mei 2019 en de afdelingshoofden van het LUMC, het Leids Universitair Medisch Centrum, hebben hun tweemaandelijkse Afdelingshoofdenlunch. Ze eten broodjes kaas en ham, met een kroket erbij. Een financieel directeur komt een praatje houden over de jaarcijfers. Er lijkt niets aan de hand.

Het LUMC staat er „goed voor”, zo staat op zijn powerpoint. Het jaar wordt „wederom afgesloten met een fraai batig saldo van 20,5 miljoen”.

Maar dat is niet het hele verhaal. Hij ziet stijgende personeelskosten en een krimp op het beschikbare budget. In de toekomst, vreest hij, kan een begrotingstekort optreden dat oploopt naar 43 miljoen in 2023. Er moet bezuinigd worden en er ontbreekt een „ sense of urgency in de organisatie”.

Dus, zo besluit de directeur Financiën, wat wordt de boodschap aan de organisatie? Hij maakt de vergelijking met het Red Bull-team in de Formule 1. Het ziekenhuis moet „secuur insturen om de bocht goed te maken. Niet te scherp en niet te laat.” Bocht gemist

Twee jaar later is er van het bezuinigen weinig terechtgekomen. Om in de metafoor te blijven: de Formule 1-bolide is rechtdoor gesjeesd en heeft de bocht gemist.

Het ziekenhuis wil dit jaar nog 24 miljoen euro bezuinigen. Zonder verder ingrijpen zal in een gunstig scenario het jaarlijks verlies nog oplopen tot 54 miljoen in 2023. De afdelingshoofden zijn ontstemd, zo blijkt uit interne correspondentie. Zij moeten gemiddeld 9 procent bezuinigen op hun afdeling. Ze vrezen dat bezuinigen zonder goed gemeenschappelijk plan „schade kan opleveren op de lange termijn”.

Wat is er aan de hand in het Leidse ziekenhuis? Een ziekenhuis besturen is hogere stuurmanskunst. Ziekenhuizen maken namelijk maar een paar procent winst. Geld moet terug de organisatie in, naar nieuwe operatiekamers met de laatste technologie, naar dure ict-pakketten, naar de verduurzaming van het gebouw. Regelmatig vliegt een ziekenhuis uit de bocht de rode cijfers in, en een heel enkele keer valt er een om.

Alleen: het LUMC zit er eigenlijk jaren comfortabel bij. Het profiteert van gelden voor wetenschappelijk onderzoek en stuurt erop aan genoeg geld op de bank te […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Na jaren ‘leven als een heer van stand’ moet het LUMC nu 54 miljoen bezuinigen