Het laatste formule 1 nieuws

Na weekend van Zandvoort en illegale feesten: 'Den Haag, kom uit ivoren toren en pas regels aan werkelijkheid aan'

Na weekend van Zandvoort en illegale feesten: ‘Den Haag, kom uit ivoren toren en pas regels aan werkelijkheid aan’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Rommel | Foto: Rijnmond “Het was waanzinnig. Imposant en goed georganiseerd. Ik kijk natuurlijk met een evenementenblik en was onder de indruk”, zegt Jolanda Jansen, directeur van Ahoy Rotterdam en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers over de Formule 1 zondag in Zandvoort. Jansen was zelf op het racecircuit aanwezig.

“Maar ik heb ook met eigen ogen gezien dat er een verschil is tussen de theorie van een geplaceerd evenement en de werkelijkheid”, vervolgt ze. Sportwedstrijden waar de Formule 1 onder valt, mogen doorgaan volgens de huidige regels omdat toeschouwers ‘geplaceerd’ zijn, met andere woorden: een vaste zitplaats hebben. “Dat is de theorie, maar mensen gaan een drankje halen en lopen rond. Ze worden natuurlijk niet met een draadje uit een helikopter op hun plaats gezet waar ze niet meer vanaf komen.”

Evenementen binnen zijn momenteel niet toegestaan. Voor buitenevenementen geldt dat er maximaal 750 bezoekers mogen komen en een coronatoegangsbewijs verplicht is (een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat de bezoeker hersteld is van corona). ‘Geen verschil tussen sport en muziek en andere evenementen’

“Den Haag, kom uit je ivoren toren en pas de regels aan aan de werkelijkheid”, pleit Jansen. “Ik was even bang dat er een tegenstelling zou ontstaan tussen sport en muziek of andere evenementen, maar nu heeft iedereen gezien dat die er niet is.” Voor Jansen kan er maar één uitkomst zijn bij de volgende persconferentie van het kabinet: 100 procent bezetting voor alle evenementen op basis van testen voor toegang: “Ik heb geen steekhoudend argument gehoord waarom het niet zou kunnen. Afgelopen weekend heeft laten zien dat het onderscheid tussen geplaceerd en ongeplaceerd eigenlijk theorie is.”

De huidige maatregelen gelden tot 20 september, op 17 september neemt het kabinet een besluit over eventuele versoepelingen. Jansen heeft er vertrouwen in: “Onze boodschap is geen geheim, we willen open zoals ook het plan is. We gaan ervan uit dat ze zich aan die uitgangspunten houden.” Testen voor toegang zal nog wel even de realiteit blijven, zo weet ook Jolanda Jansen. Maar wat haar betreft zal die maatregel gelden voor beperkte tijd.

Naast de Formule 1 waren er […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Na weekend van Zandvoort en illegale feesten: ‘Den Haag, kom uit ivoren toren en pas regels aan werkelijkheid aan’