Het laatste formule 1 nieuws

Nederlandse F3-talent gaat vol voor de Formule 1

Nederlandse F3-talent gaat vol voor de Formule 1

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Zeker niet iedere talentvolle coureur begint vroeg met karten, maar voor Tijmen van der Helm was het niet meer dan logisch dat hij in een kart terecht zou komen. Hij nam voorbeeld aan zijn vader. “Mijn vader kartte vroeger, dus sinds mijn derde stond ik al op de kartbaan naar mijn vader te kijken. Het is er met de paplepel ingegoten. Op mijn vijfde ben ik zelf begonnen en dat is uitgegroeid tot waar ik nu ben.”

De jonge Van der Helm bleek talent te hebben en maakte zeer vroeg de overstap naar de formule-wagens. “Ik was veertien toen ik mijn eerste Formule 4-test had. Ik mocht daarna (in het Formule 4-kampioenschap in de Verenigde Arabische Emiraten , red.) de eerste twee races niet meedoen omdat ik nog te jong was. Ik ben wat dat betreft net iets te laat geboren. Als ik in december was geboren (het kampioenschap startte toen) dan was het beter geweest.”

Voor Van der Helm bleek het een openbaring. “Dat was een van mijn beste ervaringen. Het was een kampioenschap met allemaal nieuwkomers, maar er zaten ook ervaren rijders tussen. Je racet veel, maakt veel uren in de auto en dat is heel belangrijke ervaring die je opdoet. Het heeft mij zeker wel geholpen afgelopen seizoen.” Kosten

De autosport wordt steeds duurder en is dus niet zomaar voor iedereen weggelegd. Voor Van der Helm is dat tot nu toe echter nog geen struikelblok gebleken. “Ik heb het financieel getroffen met mijn familie, maar ik heb ook prima sponsors achter mij staan. Die dekken het gedeeltelijk af en voor de rest kunnen we het zelf betalen. Mijn familie heeft een bedrijf dat generaties terug gaat. Van transport tot banden bouwen, ze doen van alles.”

Van der Helm maakte in 2019 op vijftienjarige leeftijd zijn debuut in de Spaanse Formule 4 met het Nederlandse MP Motorsport. Die samenwerking zette hij in 2020 voort, maar dan in de Formule Renault Eurocup en voor het met MP samenwerkende FA Racing van Fernando Alons o. Daar kende hij als rookie een wat zwaarder jaar, maar hij behaalde wel een podium in Monza. […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Nederlandse F3-talent gaat vol voor de Formule 1