Het laatste formule 1 nieuws

Nieuwe Formule 1 banden Pirelli maar liefst vier tienden langzamer

Nieuwe Formule 1 banden Pirelli maar liefst vier tienden langzamer

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pirelli heeft voor het aankomende seizoen weer flink moeten sleutelen aan de banden, om in te spelen op de verbeterde aerodynamica. Volgens Mario Isola zijn de nieuwe banden daardoor maar liefst vier tienden langzamer geworden.

Bandenfabrikant Pirelli heeft een ondankbare taak in de Formule 1 . Sinds 2011 is het bedrijf de enige hofleverancier van de banden en sindsdien moeten ze constant omgaan met kritiek. De fans willen immers banden die snel slijten om spannende races te creëren, terwijl de coureurs het liefste enorm stevige, snelle en consistente banden wensen.

Afgelopen jaar tijdens de testritten was er dan ook weer veel kritiek op de nieuwe banden vanuit de hoek van de coureurs. De rubbers zorgden namelijk niet voor betere prestaties. “Dat is dan ook een normale reactie. Wanneer coureurs nieuwe onderdelen testen, dan hopen ze altijd op een verbetering in prestaties. In dit geval lag de nadruk echter alleen op duurzaamheid, wat ook met de teams was overeengekomen” , laat Mario Isola weten aan Auto, Motor und Sport . Geen records meer in 2021?

Omdat de nieuwe reglementen met een jaartje worden uitgesteld, maar teams ondertussen wel kunnen werken aan hun aerodynamica, heeft Pirelli namelijk besloten om de banden een stuk steviger te maken. En dat heeft invloed op de prestaties. “Onze simulaties voorspellen een tijdverlies van vier tienden tot een halve seconde, afhankelijk per circuit. Hierop kan alleen wel gereageerd met de set-up. Als teams vertrouwd raken met de banden, dan zal het verschil niet meer zo groot zijn” , voorspelt Isola.

Pirelli zal daarnaast door blijven gaan met de geïmproviseerde regels van 2020. Dat houdt in dat teams voor elke raceweekend twee sets van de harde band krijgt, drie van de medium compound en een achttal zachte banden. Ook is er een verdeling gemaakt bij welke circuits er hardere banden gebruikt zullen worden en op welke banen zachte. In twee onbekende gevallen heeft Pirelli alleen wel een agressieve keuze gemaakt: “In Azerbeidzjan en Brazilië zijn we een stapje zachter gegaan dan de races in 2019” , concludeert Mario Isola.

Lees het hele artikel op de volgende pagina Nieuwe Formule 1 banden Pirelli maar liefst vier tienden langzamer