Het laatste formule 1 nieuws

Nog geen race gereden, Zandvoort al 1,3 miljoen armer

Nog geen race gereden, Zandvoort al 1,3 miljoen armer

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

En dus moet er geld bij. De Noord-Hollandse gemeente is niet 4,1 miljoen kwijt om de races in 2021, ’22 en ’23 goed te laten verlopen, maar 4,8 miljoen. De verhoging van 17 procent komt door twee misrekeningen in de gemeente.

Ten eerste was de inschatting van wat het de gemeente aan ambtenaren en inhuur van externe krachten zou kosten te laag. Daarnaast ging men er in Zandvoort vanuit dat alleen de organisatie van de eerste race veel moeite zou kosten, en dat de twee races daarna ‘business as usual’ zouden zijn. ‘Te groot, te complex’

Daar komt het bestuur nu van terug. Omdat het zo’n op zichzelf staand circus is, het organiseren van een race, en omdat er zo veel factoren van invloed kunnen zijn, zullen voor iedere race flinke kosten gemaakt moeten worden. “Het is te groot, te complex”, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de raad .

Terwijl er vanwege corona nog geen race gereden is , heeft de inzet van ambtenaren en ingehuurde krachten nu al 1,3 miljoen gekost. Een reëel bedrag, volgens een onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren. De gemeente moest bijvoorbeeld specialistische kennis inhuren op het gebied van het organiseren van een Formule 1-race. Alleen helpen, niet organiseren

Bij vergelijkbare evenementen zoals de tourstart in Utrecht, waren ook veel ambtenaren nodig, aldus het onderzoek. Het verschil met Zandvoort is wel dat de gemeente Utrecht het evenement ook daadwerkelijk zelf organiseerde. Dat wordt in Zandvoort gedaan door het bedrijf Dutch Grand Prix.

Een verschil met Utrecht is wel dat daar minder inzet nodig was voor ‘omgevingsfactoren’. Over de race in Zandvoort zijn meerdere rechtszaken gevoerd, rond het afgeven van de vergunningen voor het racen in de duinen.

En dat liep flink in de papieren, ontdekte RTL Z in maart 2020. Alle rechtszaken over vergunningen voor de race, kostten in 2019 al 161.520 euro aan rekeningen van de landsadvocaat .

Het gevolg van al die extra kosten, die volgens het onderzoek dus te verantwoorden zijn, is dat het college het budget wilde verhogen . Eind april is dit goedgekeurd door de gemeenteraad van […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Nog geen race gereden, Zandvoort al 1,3 miljoen armer