Het laatste formule 1 nieuws

NPO-bestuurder Martijn van Dam: ‘De publieke omroep was een voorloper’

NPO-bestuurder Martijn van Dam: ‘De publieke omroep was een voorloper’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Veel keuze was er niet in de jaren zestig. Tv-kijken was daarmee een moment van samen zijn. Dat verandert. Martijn van Dam (43) hoeft maar naar zijn eigen kinderen te kijken om te weten dat het tv-landschap aan het veranderen is. Ze zijn 6 en 9 jaar en ‘kijken niet wat er op dat moment aan staat’. “Dat vinden ze een stom concept. Een nieuwe generatie groeit op met het idee dat je alles kunt opzetten wanneer je wil. Televisiekijken is revolutionair aan het veranderen.”

Van Dam, voormalig PvdA-Kamerlid en oud-staatssecretaris, werd in 2017 lid van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en is verantwoordelijk voor technologie en innovatie en dus de toekomst van de publieke omroep.

Die toekomst heeft alles te maken met de historie van de Nederlandse televisie, die in oktober 70 jaar bestaat. “Zeker tot eind jaren 80, toen je alleen Nederland 1 en 2 had, keken miljoenen mensen tegelijk naar hetzelfde. Dat had een grote impact op ons wereldbeeld en de democratie. Op televisie vond ons maatschappelijk debat plaats. Daar haalden we onze informatie vandaan. Daar werd onze cultuur gevormd.” Streamingdiensten

De NPO ligt onder vuur vanwege de plannen voor 2022 en krijgt kritiek vanwege mislukte programma’s op NPO 1, de ‘verjongingskuur’ en de maatregelen om programma’s in te korten of te laten verdwijnen. “Tv is een massamedium. Mensen kijken gemiddeld 3 uur per dag. Dus: we werken, we slapen en daarnaast kijken we vooral televisie. Sinds er zenders bij kwamen, versnipperde het kijkerspubliek. Maar het concept, ook toen we konden zappen, is hetzelfde gebleven: je keek naar wat geprogrammeerd werd.”

Met de komst van streamingdiensten zoals Netflix is de rol van het on demand-kijken belangrijker geworden. “Grappig genoeg waren wij eerder met Uitzending Gemist. De publieke omroep was een voorloper. Je kon kijken, toen nog terugkijken, op je eigen moment. Nu heb je Netflix, Videoland, Amazon Prime, en wij ons eigen NPO Start.”

NPO Start heeft qua bekendheid nog terrein te winnen. De NPO zet er de komende jaren flink op in. “De televisiewereld gaat verschuiven. Je houdt zenders met een programmering die […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina NPO-bestuurder Martijn van Dam: ‘De publieke omroep was een voorloper’