Het laatste formule 1 nieuws

Officieel: Volgende F1-sprintrace tijdens Italiaanse GP in Monza

Officieel: Volgende F1-sprintrace tijdens Italiaanse GP in Monza

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De Italiaanse Grand Prix zal het tweede raceweekend uit de Formule 1-historie worden met een sprintrace op zaterdag. De koningsklasse heeft officieel bevestigd dat Monza een extra race over ongeveer honderd kilometer krijgt. De Formule 1 wil later in het seizoen een derde maal uitpakken met het afwijkende format, al is de locatie daarvoor nog onbekend, aangezien het restant van de kalender onder voorbehoud is.

De Formule 1 experimenteerde in Groot-Brittannië voor het eerst met de sprintrace op zaterdag, hetgeen het kampioenschap overigens niet als een race wil aanduiden. De organisatie spreekt liever van een sprintkwalificatie, aangezien er naast drie WK-punten ook pole-position te verdienen valt. Max Verstappen schreef de eerste krachtmeting op zijn naam door Lewis Hamilton bij de start te verschalken. In Italië volgt deel twee van het experiment.

De Formule 1 heeft het tijdschema voor de Italiaanse GP inmiddels wereldkundig gemaakt en daaruit blijkt dat de sprintkwalificatie van 16.30 uur tot 17.00 uur op zaterdagmiddag zal plaatsvinden. De race gaat wederom over ongeveer honderd kilometer, oftewel achttien rondjes over het Autodromo Nazionale di Monza. De reguliere kwalificatie verschuift door de ingreep net als op Silverstone naar vrijdagavond. De beslissende tijdstraining staat in het schema vermeld van 18.00 uur tot 19.00 uur. F1 tevreden na eerste test: “Staat iedere dag iets op het spel”

Volgens sportief F1-directeur Ross Brawn zijn de reacties op de eerste sprintrace overwegend positief geweest. De test smaakt volgens de Brit naar meer, al geeft hij toe dat er nog wel enkele verbeterpunten zijn. Zo hebben meerdere coureurs aangegeven het vreemd te vinden dat pole-position naar de winnaar van de sprintrace gaat en niet naar de snelste man in de reguliere kwalificatie. Daarnaast is er onvrede over de parc fermé-regels, die al na de eerste vrije training van kracht zijn. Onder meer Verstappen heeft laten weten dat de tweede training op zaterdagochtend daardoor voor spek en bonen is. De Formule 1 heeft beide zaken nog niet aangepast en spreekt in de aankondiging van een opzet identiek aan die van Silverstone.

Vanuit commercieel oogpunt ziet de Formule 1 ook veel meerwaarde in de herziene opzet. Zo heeft […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Officieel: Volgende F1-sprintrace tijdens Italiaanse GP in Monza