Het laatste formule 1 nieuws

Ombouwen supermarkt naar andere formule is een militaire operatie

Ombouwen supermarkt naar andere formule is een militaire operatie

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

In zo’n tien dagen worden supermarkten compleet verbouwd. Geregeld nemen supermarkten winkels van elkaar over. Zo werd Emté gekocht door Jumbo en Coop en worden de supermarkten van het Noord-Hollandse DEEN overgenomen door drie branchegenoten . Die winkels zullen straks geen DEEN meer heten, maar Albert Heijn, Vomar of Dekamarkt.

Daarbij nemen supermarkten elke zeven tot twaalf jaar hun bestaande winkels onder handen. Dat is om de winkel een frisser uiterlijk te geven en nieuwe concepten, zoals een sushibar, toe te passen.

In beide gevallen gaan de winkels een aantal dagen dicht voor de verbouwing. Maar bij een overname door een ander bedrijf is de verbouwing meestal ingrijpender. Haast

Ombouwen moet zo snel mogelijk: iedere dag dat een winkel minder lang dicht blijft scheelt omzet. En hoe langer je dicht bent, hoe groter het risico is dat klanten naar een andere supermarkt gaan die hen bevalt, of ze gaan online hun boodschappen doen.

Verbouwen is sowieso kostbaar. Een ingewijde rekent met een bedrag van acht ton voor een kleinere vestiging tot 1,5 à 2 miljoen euro voor een grotere.

Veertig weken plannen

Iedereen die wel eens heeft verbouwd, weet dat je niet zomaar kunt beginnen. Er gaat heel wat plannen aan vooraf. Bij een supermarkt gaat het om zo’n veertig weken, vertelt Eef Luchies.

Hij is directeur bij Brand Junkies, een reclame- en ontwerpbureau dat veel werkt voor winkels. Daarbij gaat het ook om het maken van bouwtekeningen hoe de nieuwe winkel eruit gaat zien en het inkopen van materialen, aldus Luchies. ‘Het ombouwen van een supermarkt naar een andere formule is altijd een beetje uitdagend’ 3D-tekenprogramma

3D-tekenprogramma’s berekenen precies voor je hoeveel tegels en leidingen je nodig hebt, aldus Luchies. Grotere supermarktbedrijven, zoals Albert Heijn en Jumbo, hebben hun eigen projectmanagementbureau, weet hij. Luchies heeft veel met verschillende supermarktbedrijven gewerkt.Met de schaarste van nu is het niet altijd makkelijk om aan de benodigde bouwmaterialen te komen en er moeten bijvoorbeeld koelingen voor in de winkel worden ingekocht bij leveranciers. Werken in kwadranten “Er lopen er soms wel negentig mensen tegelijk rond in de winkel bij een verbouwing”, zegt Luchies. Eerst worden […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Ombouwen supermarkt naar andere formule is een militaire operatie