Het laatste formule 1 nieuws

‘Onethisch experiment’ volgens wetenschappers, maar Boris Johnson zet ‘Freedom Day’ door

‘Onethisch experiment’ volgens wetenschappers, maar Boris Johnson zet ‘Freedom Day’ door

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Beeld AP Bestuurders van Engelse bedrijven worden er gek van, alle berichten – begeleid door een korte ‘ping’ – die hun werknemers ontvangen via de app van gezondheidsdienst NHS. Het korte bericht heeft dan ook forse gevolgen: de ontvanger is in de buurt van een met corona besmet persoon geweest – en moet dus in thuisisolatie.

In de eerste week van deze maand ontving een half miljoen Engelsen zo’n berichtje. Het ene na het andere bedrijf, van online winkel Asos tot Nissan en Rolls-Royce, meldde personeelstekorten doordat werknemers noodgedwongen thuis moesten blijven.

De ‘pingdemie’ is een symptoom van het echte probleem: de pandemie. Want op de dag dat de Engelsen de meeste coronamaatregelen loslaten, worstelt het land nog volop met het virus. Zondag werden bijna 45.000 besmettingen vastgesteld, na Indonesië en Brazilië absoluut gezien het hoogste aantal wereldwijd. Het aantal ziekenhuisopnames (740) ligt nog ver onder de piek van januari (4579), maar is stijgende.

Toch zet premier Boris Johnson de door hem beloofde ‘Freedom Day’ door. Nachtclubs gaan maandag gewoon open, de afstandsregels komen te vervallen en mondkapjes zijn niet langer verplicht. “Als we het nu niet doen, wanneer dan wel?” vroeg de premier zich af. Vaccinatiegraad

Johnson voelt zich ongetwijfeld gesterkt door de hoge vaccinatiegraad in Engeland: 87 procent van de volwassen bevolking heeft inmiddels één prik ontvangen, 68 procent heeft ook de tweede ‘ jab ’ binnen.

Anderzijds: in juni werd de ‘Freedom Day’ nog uitgesteld vanwege het hoge aantal besmettingen op dat moment. Het aantal besmettingen van toen, een kleine 8000, valt in het niet bij de aantallen van nu. En dan moeten de effecten van Wimbledon, de Formule 1-race van afgelopen weekend en het EK voetbal nog duidelijk worden. Niet ‘ football is coming home ’, maar ‘ covid is coming home ’.

Een groep van meer dan 1200 internationale wetenschappers omschreef het doorzetten van de versoepelingen dan ook als een ‘onethisch experiment’. Worden alle maatregelen losgelaten, dan ontstaat in Engeland een voedingsbodem voor nieuwe varianten, waarschuwden zij in het wetenschappelijke blad The Lancet . Ook veel Engelsen maken zich zorgen, zo blijkt uit meerdere peilingen.

De immer optimistische Johnson […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina ‘Onethisch experiment’ volgens wetenschappers, maar Boris Johnson zet ‘Freedom Day’ door