Het laatste formule 1 nieuws

Op je zesde naar Ajax of Feyenoord: moeten clubs en ouders dat écht willen?

Op je zesde naar Ajax of Feyenoord: moeten clubs en ouders dat écht willen?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Een training op het jeugdcomplex van Feyenoord. Voetbalopleidingen De KNVB ontmoedigt profclubs jonge pupillen op te leiden. Onder meer Ajax en Feyenoord blijven hierin volharden. Een kijk in de wereld van de talentenfabrieken. „Hij bracht meer tijd op de achterbank door dan op het veld.” De brief en de klap

Op de deurmat ligt een envelop. Er staat een logo op dat overal in Nederland tot de verbeelding spreekt. Een cirkel, met daarin de beeltenis van een gehelmde krijger met een baard.

Afzender: AFC Ajax.

Zo begint de droom voor veel voetbaltalenten, en bij Anass, een guitig ventje met een bos krullen uit Amsterdam-West, is dat niet anders. Als hem thuis de brief wordt voorgelezen, begrijpt hij al snel dat er iets bijzonders aan de hand is.

Anass, nog geen zes jaar oud, is gescout.

Drie stagetrainingen verder wordt hij aangenomen. Met zijn creativiteit en spelinzicht, denken de trainers, heeft Anass de potentie om Ajax 1 te halen. Wat volgt zijn vier seizoenen met veel hoogtepunten en een dieptepunt. Meer dan vierduizend kinderen spelen in Nederland bij een betaaldvoetbalclub . Elf van die opleidingen, waaronder Ajax en Feyenoord, scouten spelers van tien jaar of jonger. Regelmatig stromen spelers al op hun zesde of zevende een opleiding in. De bond probeert dit te ontmoedigen, maar meerdere clubs gaan er mee door. Loont het? En wegen de honderden afvallers op tegen de kleine groep die het wel haalt? Dit artikel beschrijft de visies van clubs en wetenschappers en de ervaringen van afgevallen voetballertjes. Vanaf zijn eerste seizoen meldt hij zich vijfmaal per week op de club: vier keer voor een training, een keer voor een wedstrijd. Hij ontvangt sokken, slippers, scheenbeschermers, drie trainingspakken, een regenjas en voetbalschoenen. Na school, wanneer zijn vriendjes buiten spelen, staat zijn vader hem met draaiende motor op te wachten. Omkleden en eten doet Anass op de achterbank.

Dat Anass bij Ajax speelt, weet heel de buurt. Filmpjes van zijn doelpunten belanden op Instagram. Een video waarin hij en zijn medespelers van Ajax onder-8 een doelpunt vieren als Cristiano Ronaldo, gaat viral, met anderhalf miljoen views. Nóg meer likes en lof volgen […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Op je zesde naar Ajax of Feyenoord: moeten clubs en ouders dat écht willen?