Het laatste formule 1 nieuws

Oppermachtige Egan Bernal fietst in Italië zijn twijfels voorbij

Oppermachtige Egan Bernal fietst in Italië zijn twijfels voorbij

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

WielrennenGiro d’Italia

Oppermachtige Egan Bernal fietst in Italië zijn twijfels voorbij

Egan Bernal kust de Trofeo senza fine in Milaan. Beeld AFP Egan Bernal overwon twijfel, kende frivole momenten, en was absoluut de beste. De Colombiaan won de 104de Giro d’Italia, en bewijst ermee dat hij ook met zijn chronische rugklachten een grote ronde kan winnen.

De man die de Trofeo senza fine zondag in Madrid omhoog mocht hijsen, wist vooraf ergens heus wel dat hij favoriet was voor de zege in de Ronde van Italië. Alleen geloofde hij daar zelf niet helemaal in. Toch was Egan Bernal, 24 jaar, uiteindelijk duidelijk de beste. De Colombiaan pakte zondag in Milaan zijn belangrijkste prijs na zijn Tourzege in 2019, voor Damiano Caruso en Simon Yates. In de laatste tijdrit kwam zijn voorsprong niet in gevaar.

Bernal is niet de gelikte winnaar die overloopt van zelfvertrouwen en wiens lijf geen scheurtjes of krasjes kent. Sterker nog, de Colombiaan heeft een chronisch probleem: zijn linkerbeen is 1,7 centimeter korter dan zijn rechterbeen. Dat zorgt voor scoliose in zijn ruggenwervel, een verkromming die voor klachten blijft zorgen. Het resulteert in pijn die hij al jaren voelt, maar die vorig jaar tijdens de Tour verergerde. Gedesillusioneerd stapte hij in de zeventiende etappe uit.

Na maanden revalidatie reed hij begin dit jaar eindelijk weer eens zonder pijn. In de Giro was hij de uitgesproken kopman van Ineos én favoriet voor de eindzege. Maar ook tijdens de Giro was er onzekerheid. Toen Bernal in de negende etappe won, de gravelrit naar Campo Felice, kwam dat vooral omdat zijn teamgenoten op hem in hadden gesproken en hem het vertrouwen hadden gegeven. De jonge Colombiaan moest worden overtuigd dat hij echt weer op niveau was. Egan Bernal met een vlammend eindschot op de gravelstroken van Campo Felice in de negende etappe. Winnen in het roze

Na die dag nam het zelfvertrouwen toe. De frivoliteit keerde terug, wat leidde tot gekkigheden. Zoals bij die tussensprint in de tiende etappe, waarin Bernal en Remco Evenepoel een mini-tijdrit reden voor twee seconden bonificatie. In de graveletappe door Toscane kwam hij al op […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Oppermachtige Egan Bernal fietst in Italië zijn twijfels voorbij