Het laatste formule 1 nieuws

Opties voor motoren vanaf 2026: Fans willen herrie, fabrikanten willen relevantie

Opties voor motoren vanaf 2026: Fans willen herrie, fabrikanten willen relevantie

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Als het om de grote regelwijzigingen gaat is het in de Formule 1 zaak om ver vooruit te plannen, helemaal als men een nieuwe krachtbron wil introduceren. Voor de introductie van de hybride-motoren in 2014, heeft men in 2009 al de eerste beslissingen genomen. En dus wordt het tijd om dat voor de nieuwe krachtbron vanaf 2026 nu ook te doen. Wat zijn daarbij de verschillende mogelijkheden?

Vanuit de politiek wordt ons voorgehouden dat elektrische voertuigen met een batterij op korte termijn de toekomst zijn. De Formule 1 heeft via Nicholas Tombazis echter al aangegeven dat een volledig elektrische aandrijving voor hen niet wenselijk is. Wie huivert van het gezoem van EV’s kan dus rustig ademhalen.

Dat wil echter niet zeggen dat de F1 niet werkt aan een duurzaam imago. Tombazis bepleit daardoor het behoudt van hybride-motoren die met behulp van duurzame brandstoffen worden aangedreven. Er bestaat dus een kans dat er vanaf 2026 niet wezenlijk veel verandert aan het huidige ontwerp van de krachtbron.

Omdat de sport ook financieel duurzaam wil worden, zou dit veel geld besparen voor de fabrikanten die op dit moment al in de sport actief zijn. Daar staat tegenover dat potentieel nieuwe fabrikanten nog altijd worden afgeschrikt door de complexiteit van de huidige hybride-motoren. Is terug naar de V8-motoren een optie?

Daarom klinkt er ook een ander geluid. Onder andere van Red Bull Racing -teambaas Christian Horner , die eenvoudiger motoren wil die bovendien meer herrie maken. Dat laatst om ook de fans te bedienen, waarvan de meesten nog altijd terugverlangen naar het V8 en het liefst zelfs het V10 tijdperk.

Een terugkeer naar de V8-motor van voor 2014 zou misschien wel de goedkoopste en meest geliefde optie zijn. Het staat echter haaks op het dna van de Formule 1, waarin dit zal worden uitgelegd als technologische achteruitgang. De kans dat de F1 en de fabrikanten hiervoor kiezen is daarom bijzonder klein.

Een andere optie zou zijn om de huidige V6-verbrandingsmotor los te koppelen van de elektromotoren en deze zo om te bouwen dat hij in zijn eentje een vergelijkbaar vermogen levert. Door bijvoorbeeld een hoger toerental te […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Opties voor motoren vanaf 2026: Fans willen herrie, fabrikanten willen relevantie