Het laatste formule 1 nieuws

Oranje overmacht: Verstappen én Zandvoort onderscheiden zich

Oranje overmacht: Verstappen én Zandvoort onderscheiden zich

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

In de afgelopen dagen werden de prestaties van de topsporter Verstappen, zowel op als naast de baan, onderstreept met een feloranje markeerstift. “Het is ongelooflijk mooi om deze race te winnen”, glunderde de kersvers WK-leider dan ook.

Perspectief
De afgelopen jaren zagen we bij de GP’s van Hongarije, Oostenrijk en België al oranjegekleurde uitspattingen van de mensenmassa die Max Verstappen op de been kan brengen. Laten we zeggen dat het raceweekend in Zandvoort, zonder de volksverhuizingen naar de genoemde landen teniet te doen, alles in perspectief heeft geplaatst, want de Dutch GP heeft de (race)wereld een schouwspel voorgeschoteld die de F1 nog niet kende. Nooit eerder was één coureur, bij een thuisrace die er louter gekomen is vanwege de opkomst van die coureur zelf, in staat een circuit en een land zo op z’n kop te zetten als Max Verstappen. Twijfels?
Vooraf waren er ook twijfels over Zandvoort. Kan het wel in coronatijd? Daar heeft de organisatie, na een moeizame vrijdag, in de loop van het weekend steeds meer stappen in gezet. Kan het wel qua infrastructuur? Ja, het openbaar vervoer bleek maatwerk. Is de baan wel geschikt voor Formule 1-auto’s? Niet per se voor inhaalacties, zo is gebleken, maar de coureurs zijn lyrisch over de hoogteverschillen, de kombochten en het oldskool karakter van het circuit in de Noord-Hollandse duinen.

Trendbreuk
Wat dat betreft heeft de Max-mania de afgelopen dagen niet alleen tot een uniek raceweekend geleid, maar kan het ook tot een trendbreuk in de Formule 1 dienen. Sinds de eeuwwisseling werd de F1-kalender namelijk vooral uitgebreid met circuits met een kunstmatig karakter. Denk, buiten enkele succesvolle nieuwkomers zoals Austin en Bakoe, hierbij aan minder succesvolle miljardenprojecten in het Midden-Oosten, de veredelde supermarktparkeerplaats in het Franse Paul Ricard en het blik met stratencircuits dat werd opengetrokken. De toevoeging van Zandvoort past op geen enkele manier in dat plaatje, maar bleek wel een gouden greep. Foto: Red Bull Content Pool Geen verrekijker
De sfeer op de tribunes bevestigde dat. “Al die mensen zo dicht op de baan en dan die passie; dit hebben we nodig […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Oranje overmacht: Verstappen én Zandvoort onderscheiden zich