Het laatste formule 1 nieuws

Oud-teambaas Tost vol lof over Verstappen: 'Hij is ze allemaal voorbij'

Oud-teambaas Tost vol lof over Verstappen: ‘Hij is ze allemaal voorbij’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Verstappen in 2014 AFP Op 3 oktober 2014 reed Max Verstappen zijn eerste officiële trainingsrondjes in de Formule 1. Dat gebeurde een paar dagen na zijn zeventiende verjaardag in een Toro Rosso op het circuit van Suzuka in Japan. Franz Tost leidde als teambaas Verstappens F1-ontgroening in goede banen.

De inmiddels 65-jarige Oostenrijker stoomde Verstappen klaar voor zijn grand prix-debuut in 2015 en moest hem een jaar later afstaan aan topteam Red Bull Racing. De rest is geschiedenis.

Verstappen leidt het WK en is op weg naar zijn 15de GP-zege. Tost bestiert nog steeds Red Bull’s tweede renstal (inmiddels Alpha Tauri genaamd) en is ooggetuige van het titanenduel Verstappen versus Hamilton. Tost geniet van het succes van zijn voormalige pupil. 2015: Max Verstappen en Franz Tost AFP Max Verstappen kan dit seizoen zevenvoudig kampioen Lewis Hamilton onttronen. Hij kan zijn derde zege op rij boeken. Verbaast het u dat hij zo stabiel presteert en het seizoen zelfs domineert?

“Ik ben helemaal niet verrast. Max heeft veel geleerd de afgelopen jaren en heeft nu het niveau dat kampioenwaardig is. Vorig seizoen was cruciaal. Ik heb hem toen nog een stuk volwassener zien worden als racer. Hij doorziet en overziet alles nog beter dan voorheen, is mentaal sterker en speelt het spel psychologisch beter.”

“Max weet nu wanneer hij agressief moet rijden en wanneer niet. Hij begrijpt inmiddels dat de zwart-wit-geblokte vlag halen soms belangrijker is dan winnen. Natuurlijk zal hij nooit dolblij als tweede of derde over de streep komen, maar als een ander echt sneller is moet je je neerleggen bij een podiumplek. Anders verspil je energie. Dat heeft hij geleerd en dat is belangrijk als je kampioen wilt worden. Ik vind dat Max inmiddels de beste coureur is. Hij is ze allemaal voorbij.”

Wat is hét grote verschil tussen het 17-jarige talent dat bij u aanklopte en de 23-jarige kroonprins van de Formule 1 die dit jaar Sir Lewis Hamilton kan onttronen?

“Ervaring. Max heeft zes Formule 1-seizoenen achter de rug. Dat telt zwaar. Ik zeg altijd dat coureurs drie jaar nodig hebben om een F1-auto helemaal te doorgronden. Je moet […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Oud-teambaas Tost vol lof over Verstappen: ‘Hij is ze allemaal voorbij’