Het laatste formule 1 nieuws

Over tien jaar zijn flexkantoren de normaalste zaak van de wereld

Over tien jaar zijn flexkantoren de normaalste zaak van de wereld

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De locatie van WeWork aan de Stadhouderskade in Amsterdam, die midden in de tweede lockdown opende. Bij binnenkomst in het gloednieuwe pand van WeWork op de Stadhouderskade in Amsterdam, spuit de desinfectiepomp een flinke kwak gel op de hand. De pomp heeft nog weinig gebruikers: in de lounge zitten maar twee verdwaalde flexwerkers. Ook de negen verdiepingen erboven, met afgesloten kantoren, zijn verlaten. Volgens Thijs Sprangers, directeur WeWork Benelux en Scandinavië, duurt het meestal zes maanden voor nieuwe kantoren van WeWork op een capaciteit van 80 procent zitten. Hoewel deze locatie midden in de tweede lockdown de deuren opende, is dat ook nog steeds de verwachting voor dit flexkantoor.

2020 was het jaar van het thuiswerken. Vanaf maart bleven werknemers, al dan niet gedwongen door hun werkgever, weg van kantoor. Dat gold ook voor de leden van zogenaamde coworking spaces , ook wel flexwerkplekken of ‘creatieve hubs’ genoemd. Die worden veel gebruikt door zzp’ers, maar ook door grote bedrijven die flexibele werkruimte huren voor soms honderden werknemers. Je kunt er een werkplek huren voor een jaar, een half jaar, of zelfs voor een maand of een paar dagen. Bij WeWork heb je bijvoorbeeld een werkplek voor 200 euro per maand.

Hoe is het aanbieders van flexwerkruimten het afgelopen jaar vergaan? En wat is de verwachting voor de postcorona-economie? Shit

Hoe 2020 was? „Nou shit”, begint Ronald van den Hoff, oprichter en mede-eigenaar van Seats2Meet. Zijn bedrijf biedt flexibele werkplekken en vergaderruimtes aan op „een kleine honderd locaties” in Nederland. Voor corona had Seats2Meet jaarlijks zo’n 400.000 bezoekers, een kwart daarvan komt om te werken, driekwart om te vergaderen. De helft van zijn klanten is zzp’er, de andere helft komt van grote bedrijven die hele verdiepingen afhuren voor hun werknemers.

Flexibiliteit is fijn voor die bedrijven, maar voor Van den Hoff was dat minder prettig. „We kunnen daar heel simpel in zijn, het aantal bezoekers daalde in 2020 met 75 procent en de omzet met 80 procent”, zegt Van den Hof. Tijdens de eerste en tweede lockdown waren de kantoren van Seats2Meet dan ook gesloten, vertelt hij.

Dat in tegenstelling tot twee andere grote […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Over tien jaar zijn flexkantoren de normaalste zaak van de wereld