Het laatste formule 1 nieuws

Parcoursverkenning EK veldrijden met Richard Groenendaal: “Snel en vloeiend parcours”

Parcoursverkenning EK veldrijden met Richard Groenendaal: “Snel en vloeiend parcours”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Foto’s: Joris Knapen De Europese veldrit-top reist dit weekend af naar Rosmalen, waar op het Autotron-terrein het EK Veldrijden op het programma staat. Zonder blikvangers Van der Poel en Van Aert, zonder toeschouwers, maar wel met een razendsnel rondje waar als het goed is de sterkste renners komen bovendrijven. In aanloop naar de Europese kampioenschappen reden we met parcoursbouwer Richard Groenendaal over het parcours van de Europese titelstrijd.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het EK Veldrijden Rosmalen aandoet. In 2018 kleurde het kampioenschap oranje met nationale titels van Mathieu van der Poel en Annemarie Worst. Het parcours lijkt erg op dat van toen, maar kent ook op enkele punten verschillen. Zo ligt de finish iets anders en zijn er hier en daar lussen weggehaald of bijgekomen. Het 2,9 kilometer lange rondje heeft nog steeds alles wat je in een crossparcours zoekt. “Dit is een rondje dat je krijgt als je als kind begint te veldrijden”, vertelt Groenendaal. Daarmee bedoelt de ex-wereldkampioen zeker niet dat het te makkelijk is, maar dat wel alles erin zit. “Het is in principe een relatief makkelijk basis-rondje, maar de snelheid maakt het moeilijk.” Groenendaal vergelijkt het met een circuit. “Een Formule 1-circuit is best makkelijk, maar rijd er maar eens met 300 overheen. Dan wordt het opeens moeilijk.”

Het parcours kent ten opzichte van de laatste editie enkele aanpassingen. “We rijden nu ook over het, soort van, schiereiland. Daardoor zijn er iets meer langere stukken in het parcours.” Ook is het zandstuk aangepakt. “Het is zwaarder geworden. Een paar jaar geleden was het iets te kinderachtig. Bijna kampioenschaps-onwaardig.” Om dat voor elkaar te krijgen was er 150 kubieke meter zand nodig. “Oftewel zeven grote vrachtwagens”, vertelt Groenendaal. Hij is van mening dat het rondje dit jaar nog net iets sneller is dan voorheen. “Ik denk dat het een vloeiend parcours is geworden, misschien wel iets sneller daardoor.” Het veelzijdige rondje beschikt over balken, bruggetjes, trappen, twee zandstroken, een technisch stuk door het bos en een aantal steile heuveltjes, die elkaar in een hoog tempo opvolgen. Al met al een parcours met voor […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Parcoursverkenning EK veldrijden met Richard Groenendaal: “Snel en vloeiend parcours”