Het laatste formule 1 nieuws

Pedro Rodriguez: De illustere voorganger van Sergio Perez

Pedro Rodriguez: De illustere voorganger van Sergio Perez

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sergio Perez mag zich sinds dit seizoen – met twee overwinningen en in totaal twaalf podiums – de meest succesvolle Mexicaanse F1-coureur aller tijden noemen, maar die eer was tot voor kort voorbehouden aan Pedro Rodriguez. De coureur uit Mexico-Stad overleed vandaag precies vijftig jaar geleden op de Norisring.

Pedro Rodriguez, afkomstig uit een gegoede familie, was de oudste van twee broers die in de jaren vijftig en zestig furore maakten op de internationale circuits. Beide coureurs reden voor Ferrari en beiden kwamen op het circuit om het leven. Ricardo in 1962 op de extreem jonge leeftijd van 20 jaar. Hij had dat seizoen in de Formule 1 voor het team van Enzo Ferrari gereden, maar werd door de Italiaanse stal aan de kant gezet. De jongere Rodriguez waagde zijn geluk bij Lotus, maar hij verongelukte al op de eerste testdag voor dat team. Dat gebeurde op 1 november 1962 in aanloop naar de eerste (niet officiële) Mexicaanse Grand Prix, op het circuit dat toen nog bekend stond als het Autodromo de la Ciudad de Mexico Magdalena Mixhuca, maar vlak na de dood van Ricardo het Autodromo Hermanos Rodriguez ging heten.

Oudere broer Pedro was al langer coureur. Hij was vooral actief met Ferrari’s in de endurance-racerij op het Amerikaanse continent en maakte in 1963 bij Lotus zijn debuut in de Formule 1. Na jaren van omzwervingen en successen in andere raceklassen, begon vanaf 1967 zijn voorzichtige opmars in de F1. Rodriguez kreeg een stoeltje bij Cooper en won in Zuid-Afrika zowaar de openingsrace van het seizoen. Hij eindigde het kampioenschap van ’67 uiteindelijk op de zesde plaats en vervolgde zijn F1-carrière bij BRM.

Ook daar behaalde hij regelmatig het podium, maar Rodriguez bleef zijn tijd verdelen tussen Formule 1 en de langeafstandsracerij. Het leverde hem in 1968 (met een Ford GT40) de eindoverwinning in de 24 uur van Le Mans op. In 1970 en 1971 won hij met Porsche onder andere de 24 uur van Daytona, de 12 uur van Sebring en de 1000km van Monza. Ook waren er successen in de Formule 1: De Mexicaan won in 1970 de Belgische […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Pedro Rodriguez: De illustere voorganger van Sergio Perez