Het laatste formule 1 nieuws

Peter Fossen: ‘De grotere Europese voetbalclubs zijn onverzadigbaar. Dat is het probleem’

Peter Fossen: ‘De grotere Europese voetbalclubs zijn onverzadigbaar. Dat is het probleem’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Peter Fossen : „De bakermat van iedere club is de nationale competitie, daar wordt veel geld opgehaald, zeker in de grote landen.” Operationeel directeur PSV | Interview Peter Fossen (58) is de stille diplomaat in Europa, waar de positie van het Nederlands voetbal onder druk staat door de toenemende invloed van het grootkapitaal. „De angst van de UEFA is dat topclubs zich meer en meer tot de FIFA aangetrokken voelen.”

Hij is de vooruitgeschoven verkenner van Nederland en PSV in de Europese gremia. Onder de radar, in stilte, functioneert hij het best. Lobbyen, masseren, bondgenoten zoeken. Een oliemannetje in de goede zin van het woord, zo omschrijft een bestuurder hem. „Ik speel mijn rol op de achtergrond en dat gaat al jaren naar mijn tevredenheid en die van de club”, zegt Peter Fossen, sinds 2010 operationeel directeur bij PSV.

Zelden komt hij in de publiciteit – hij zoekt het niet op, en wordt ook niet vaak gevraagd. Internationaal vervult hij een belangrijke rol als lid van het Club Competitions Committee van de UEFA, dat het dagelijks bestuur van de Europese voetbalbond adviseert over de Champions League en Europa League.

De positie van Nederland, als middelgroot voetballand, staat structureel onder druk, mede door de toenemende invloed van het grootkapitaal in het buitenland. Gaandeweg verschuift de macht van bonden, zoals de UEFA, naar mondiaal opererende eliteclubs als Juventus, Real Madrid en Manchester United. „Het is natuurlijk wel een power game ”, zegt Fossen, halverwege het interview, in een uiteenzetting over het politieke spel in het Europees voetbal.

Fossen (58), ooit begonnen als bedrijfsjurist bij Philips en sinds 1997 in verschillende rollen actief bij PSV, leidt rond langs de vernieuwde directiekantoren in het Philips Stadion. ‘2030’ staat groot in het rood op een van de vergaderzalen – het jaar dat PSV structureel bij de top-32 van Europa wil horen, ze staan nu 41ste. Op zijn bureau, met zicht op het veld, ligt een stapel kranten – Het Financieele Dagblad . Voetbal International leest hij ook, verzekert hij.

Fossen, altijd goed gesoigneerd, staat bekend als een scherpzinnige diplomaat in het Europese vergadercircuit. Groot internationaal netwerk, bedachtzaam, standvastig. En […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Peter Fossen: ‘De grotere Europese voetbalclubs zijn onverzadigbaar. Dat is het probleem’