Het laatste formule 1 nieuws

Pikorde schommelt, maar jaar pas net begonnen: ‘Verstappen zit waar hij moet zitten’

Pikorde schommelt, maar jaar pas net begonnen: ‘Verstappen zit waar hij moet zitten’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Max Verstappen (Red Bull) met achter zich Lewis Hamilton (Mercedes). © REUTERS VideoIs het einde van het Mercedes-tijdperk nabij, nu Red Bull Racing voor het eerst sinds jaren aan de leiding staat? Of blijkt deze opleving straks slechts een rimpel in de dominantie? ,,Die paar puntjes verschil zeggen nu nog helemaal niks.”

Door Arjan Schouten De pikorde in de Formule 1, is die veranderd nu Max Verstappen voor het eerst in zijn carrière als WK-leider aan een grand prix begint? Stel de vraag in Azerbeidzjan en iedereen houdt een slag om de arm. Het ontzag voor de dominante Mercedes-machine blijft na één dramatisch weekend in Monaco nog altijd gigantisch. Het verschil in het constructeurskampioenschap is slechts één puntje in het voordeel van Red Bull Racing. Bij de coureurs staat Verstappen er pas vier voor op Lewis Hamilton.

,,Dan heeft de een weer een beter weekend, dan de ander een matig weekend. Dat laatste kostte Lewis in Monaco wat meer dan Max eerder, waardoor de pikorde nu wat is gaan schommelen. En dat schommelen blijft nog wel even’’, voorspelt ex-coureur Johnny Herbert, die nog weinig waarde hecht aan de tussenstand. ,,Als we naar Frankrijk gaan, kan het weer anders zijn. Of zelfs hier al.”

Een duik in de statistieken laat zien dat zo’n zevende plaats, zoals in Monaco voor Hamilton, niet zo bijzonder is. De Brit overleefde op weg naar titels wel vaker mindere beurten. Vorig jaar werd hij op Monza ook zevende, een jaar eerder negende in Duitsland en in 2018 viel hij zelfs uit in Oostenrijk. Was allemaal geen drama toen. Ook omdat Red Bull nog niet bij machte was Mercedes structureel pijn te doen, vanwege een gebrek aan vermogen en veel uitvalbeurten. Met Verstappen (23), die al sinds de laatste race van vorig jaar niet meer buiten de top 2 eindigde, lijkt nu weer een concurrent van formaat opgestaan. Sebastian Vettel was de laatste die Mercedes in het hybride tijdperk (sinds de introductie van hybride V6-motoren in 2014) nog eens zwaar onder vuur nam. Namens Ferrari merkte hij in 2017 en 2018 dat je dat sterke bolwerk echter niet […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Pikorde schommelt, maar jaar pas net begonnen: ‘Verstappen zit waar hij moet zitten’