Het laatste formule 1 nieuws

Pirelli maakt onderzoeksresultaten klapbanden Bakoe wereldkundig

Pirelli maakt onderzoeksresultaten klapbanden Bakoe wereldkundig

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pirelli Pirelli heeft de resultaten van het onderzoek naar de klapbanden in Bakoe openbaar gemaakt. De bandenleverancier van de Formule 1 kwam flink onder druk te staan nadat Max Verstappen en Lance Stroll met hoge snelheid in de muur belandde tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan na een klapband. Pirelli heeft echter geen bijzondere afwijkingen gevonden en wijst dus naar Red Bull en Aston Martin.

Na de race op het Baku City Circuit kwamen er uit Italië al geruchten dat Red Bull Racing met een te lage bandenspanning reed en daarmee de richtlijnen negeerde van Pirelli, dat inmiddels zelf ook met een verklaring is gekomen. “In beide gevallen ging het om een scheur in de omtrekrichting aan de binnenzijde van de band, die samenhangt met de rijomstandigheden”, waarmee de bandenleverancier doelt op de bandenspanning en temperatuur. Pirelli stelt echter dat Red Bull en Aston Martin zich wel aan de voorschriften hebben gehouden. “De voorgeschreven startparameters zijn door de teams nageleefd”, doelt men onder meer op de minimumdruk.

Artikel gaat verder onder video Pirelli zoekt oorzaak bij teams

Tegelijkertijd lijkt Pirelli de schuld van de klapbanden toch in de schoenen van de teams te schuiven. De bandenfabrikant wijst de ‘gebruiksconditie van de band’ namelijk aan als oorzaak voor de klapbanden en daarmee bedoelt het de bandenspanning en temperatuur waarbij de banden door te teams worden gebruikt. Er wordt eigenlijk gesuggereerd dat Red Bull en Aston Martin de bandenspanning hebben verlaagd gedurende het weekend.

De teams zijn alleen verplicht zich aan de minimale bandenspanning van Pirelli te houden als ze de banden voor het eerst gebruiken. Als bepaalde banden één rondje zijn gebruikt, mag de bandenspanning verlaagd worden en dat lijkt volgens Pirelli dus te zijn gebeurd in Bakoe. Pirelli is inmiddels in gesprek met de FIA over passende maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen en heeft over bepaalde nieuwe protocollen al overeenstemming bereikt met de FIA. Reactie Red Bull

Via Twitter reageerde Red Bull zelf ook op de bevindingen van Pirelli. Het team ontkent stellig dat er gesjoemeld is met de banden. “We hebben nauw samengewerkt met Pirelli en de […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Pirelli maakt onderzoeksresultaten klapbanden Bakoe wereldkundig