Het laatste formule 1 nieuws

Provincie meet volgens omwonenden van Engbertsdijksvenen met verkeerde modellen

Provincie meet volgens omwonenden van Engbertsdijksvenen met verkeerde modellen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Agrariër Henk Ormel (l) en landgoedeigenaar Max van Rechteren (Foto: RTV Oost) De Raad van State besloot gisteren dat de provincie Overijssel en Staatsbosbeheer voorlopig niet aan de slag kunnen met herstelmaatregelen voor Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen bij Kloosterhaar. De Raad wil onomkeerbare schade aan de natuur voorkomen. Enkele omwonenden van het gebied, die de spoedzaak aanspanden, reageren opgelucht. Maar zij weten ook dat hiermee de zaak nog niet gewonnen is.

“We zijn blij dat de rechter meegaat in onze zorg”, vertelt agrariër Henk Ormel, wiens grond grenst aan het natuurgebied. Ormel heeft een melkvee- en akkerbouwbedrijf dat al sinds 1940 in de familie zit. Hij maakt zich zorgen over het herstelplan van de provincie Overijssel.

“Waar we concreet bang voor zijn is dat onze percelen waar we nu op boeren vernatten, dus daarop kunnen we onze teelt en activiteiten dan niet meer voortzetten.” Ook is volgens hem niet duidelijk wat de langtermijneffecten van de vernattingsmaatregelen zullen zijn. Wat wil de provincie met het gebied?

De provincie wil meer water vasthouden in Engbertsdijksvenen, waardoor het daar natter wordt en de kwaliteit van het herstellend hoogveen kan verbeteren. Er worden dijken en wanden geplaatst waardoor het water niet weglekt naar de omliggende boerenpercelen en woongebieden.

Staatsbosbeheer stelt dat het risico op vernatting in de omgeving verwaarloosbaar is. Ormel heeft z’n twijfels bij die belofte. “In het Provinciaal Inpassingsplan staat dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Maar wij weten uit eerdere uitspraken en van deskundigen die we zelf hebben geraadpleegd dat er kans is dat er een probleem ontstaat. En een kans is voldoende reden om zorgen te hebben.” Subsidie

De provincie zou een Europese subsidie van zeven miljoen euro krijgen voor de beoogde herstelplannen. “Hoogveengebieden zijn uniek en zeldzaam in Europa. Daar zijn we zuinig op en we willen ervoor zorgen dat dit behouden blijft. We hebben dan ook het vertrouwen dat als we het opnieuw over de subsidievoorwaarden gaan hebben met Brussel, we dan nog steeds die zeven miljoen euro kunnen inzetten om het bijzondere hoogveengebied te beschermen”, aldus de provincie Overijssel.

Eerder liet de advocate van de provincie weten de subsidie […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Provincie meet volgens omwonenden van Engbertsdijksvenen met verkeerde modellen