Het laatste formule 1 nieuws

Red Bull last 'testdag' in na Turks Grand Prix-weekend

Red Bull last ‘testdag’ in na Turks Grand Prix-weekend

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Alle Formule 1-teams mogen per seizoen twee keer hun bolide gebruiken buiten de officiële Formule 1-sessies. De zogeheten filmdagen worden vaak gebruikt vlak voor de seizoensopener als shakedown van de bolide. Teams mogen tijdens zo’n filmdag slechts 100 kilometer rijden met de bolide van dat jaar.

Red Bull heeft in 2021 al één keer eerder gebruik gemaakt van de filmdag, wat betekent dat de dag op Istanbul Park de laatste keer zal zijn dat de RB16B buiten een Formule 1-weekend om over het asfalt scheurt. Test- en reservecoureur Alexander Albon is aanwezig om kilometers te maken in de 2021-bolide van Max Verstappen en Sergio Perez.

Maar wat is precies de intentie van Red Bull om juist nu een filmdag in te plannen? Een ‘normale’ filmdag met Albon achter het stuur lijkt na het weekend in Turkije mosterd na de maaltijd. De witte livery was bovendien al ingewisseld voor de normale kleuren van de RB16B, dus een ode aan Honda wordt het ook niet. Albon zal, als testcoureur, voor de eerste keer de 2021-bolide op het asfalt testen. Met zijn vertrek naar Williams lijkt het onwaarschijnlijk dat Red Bull de kostbare kilometers inzet om de Thai klaar te stomen voor de concurrent.

In theorie kan de Oostenrijkse renstal zaterdagochtend nog hebben besloten om de 100 kilometer voor promotionele doeleinden in te zetten in Istanboel. De teams zijn namelijk verplicht om uiterlijk 72 uur van tevoren een dergelijke test aan te vragen. Hierbij moeten ze ook doorgeven met welke auto ze rijden en wie de coureur is.

Daarnaast mag de test, tenzij de andere F1-teams toestemming geven, alleen in Europa worden gedaan. Istanboel ligt nog op het randje van Europa, waardoor de teams de ‘filmdag’ konden combineren met de GP van Turkije. Dit scheelt het team natuurlijk aardig wat reistijd naar een Europees circuit, vooral als het team bezig is in Amerika, Brazilië of in het Midden-Oosten.

Artikel gaat verder onder de Tweet . Kan er data worden verzameld met de filmdag in Turkije?

Tijdens een filmdag is het erg lastig om representatieve data te verzamelen. De teams krijgen speciaal toegewezen banden van Pirelli, […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Red Bull last ‘testdag’ in na Turks Grand Prix-weekend