Het laatste formule 1 nieuws

Red Bull-oprichter Dieter Mateschitz: De stier uit Steiermark

Red Bull-oprichter Dieter Mateschitz: De stier uit Steiermark

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het is een nieuwe Grand Prix op bekend terrein: voor de 34ste keer wordt er op de ‘Ring in het Oostenrijkse Spielberg gereden, maar de race staat voor het eerst in de boeken als Grand Prix van Steiermark, oftewel Stiermarken. Niet toevallig het thuis van Red Bulls Dietrich Mateschitz.

Over toeval gesproken, dat Steiermark in het Nederlands als Stiermarken heet, is dat wel. De oorspronkelijke naam komt van de stad Steyr, naar de nabij gelegen rivier, met een vuurspuwende panter op het wapenkruis. Met (rode) stieren heeft de naam niets te maken, al geldt het tegendeel natuurlijk voor de Red Bull Ring, met Mateschitz die in 2004 de noodlijdende A1 Ring koopt en na een langdurige miljoenenverbouwing – naar verluidt met eigen geld – tot Red Bull Ring omdoopt.

Het bekende logo is er alomtegenwoordig. Mateschitz, meervoudig miljardair, kan net zo makkelijk een nieuw circuit aanleggen, maar daar gaat het hem niet om. Hij is een kind van de streek, geboren onder het sterrenbeeld stier (20 mei 1944) in Sankt Marein im Mürztal, zo’n driekwartier bij Spielberg vandaan. Zijn investering gaat verder dan het circuit; met ‘Projekt Spielberg’ wil hij toerisme en de economie in de regio promoten, van hotels, tot mountainbikeroutes tot trouwlocaties aan toe. Foto: Motorsport Images Succesverhaal

Wie ooit het boek Die Red Bull Story: Der unglaubliche Erfolg des Dietrich Mateschitz openslaat, hoeft maar tot het punt midden jaren tachtig te bladeren waarop de voormalig marketingmedewerker van een tandpastaproducent in een Thais energiedrankje investeert om bij het inderdaad ongelofelijke succesverhaal uit te komen. Dat verder samen te vatten is zoals de Duitse versie van Wikipedia dat doet: ‘Mateschitz is met afstand de rijkste Oostenrijker’.

Mateschitz geniet zelf ook van de miljarden die hij heeft verdiend – los van alle sportteams waar je Red Bull voor kan zetten, bezit hij een privé-eiland, talloze vliegtuigen en zelfs een onderzeeër – maar geeft ook graag terug. Niet alleen met de Wings for Life-stichting die onderzoek doet naar dwarslaesie, maar ondanks dat hij tegenwoordig in de streek Salzburg woont ook aan ‘zijn’ Steiermark. Mateschitz is overigens niet de enige grote Formule 1-naam […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Red Bull-oprichter Dieter Mateschitz: De stier uit Steiermark