Het laatste formule 1 nieuws

RIVM: 'Er is behoefte aan solidariteit'

RIVM: ‘Er is behoefte aan solidariteit’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Jaap van Dissel (links) en Jacco Wallinga NOS Coronacijfers die rond hetzelfde nog relatief hoge niveau blijven hangen, een vaccinatiegraad die nog maar langzaam stijgt en regionaal en lokaal sterk verschilt, nog geen inzicht in het gevolg van recent doorgevoerde versoepelingen in het tertiair onderwijs en honderdduizenden mensen die om uiteenlopende redenen onvoldoende beschermd zijn na een volledige vaccinatie.

Samen betekent dat veel onzekerheid over het verdere verloop van de corona-epidemie. Één ding is wel zeker: een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad is de beste manier om SARS-CoV-2 en covid-19 én al die onzekerheden tegemoet te treden.

Daarover sprak de NOS donderdag 9 september met Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding (CIb) van het RIVM en Jacco Wallinga, hoofdmodelleur aldaar. De coronacijfers schommelen al enkele weken rond hetzelfde niveau. Wat betekent dat voor de prognoses voor de komende tijd?

Jacco Wallinga: “De scholen zijn weer open, het MBO en de hogescholen en universiteiten draaien weer, de meeste mensen zijn weer aan het werk, kortom het aantal contacten neemt toe. Je zou dus verwachten dat hetzelfde geldt voor het aantal positieve testen, maar dat is redelijk constant. Dat zal niet zo blijven. Het gaat oplopen. De grote invloed van de vaccinaties op de getallen neemt af omdat er niet meer zo veel gevaccineerd wordt. Al komen er nog wel vaccinaties bij in de jongerengroep. En verder gaat het seizoenseffect straks het virus weer helpen. Ik verwacht een toename. Maar als iedereen zich goed aan de basisregels zou houden dan hoeft er niet zo veel te gebeuren.” De vaccinatiegraad stijgt nog maar langzaam. Van alle 12-plussers is nu 74 procent volledig gevaccineerd en 83 procent heeft een eerste prik gehad.

Wallinga: “Op landelijk niveau ziet het er wel goed uit. Maar in bepaalde gemeenten en binnen gemeenten in bepaalde wijken ligt de vaccinatiegraad duidelijk onder het gemiddelde. Hoeveel mensen om je heen gevaccineerd zijn bepaalt mede hoe goed je beschermd bent. Op dat vlak is er nog heel wat te halen. Die heterogeniteit in de vaccinatiegraad, die grote verschillen, dat kan nog best wat minder. En omgekeerd de vaccinatiegraad dus nog wat […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina RIVM: ‘Er is behoefte aan solidariteit’