Het laatste formule 1 nieuws

Robert de Haan is de beste uit 70 rijders en wint talentenprogramma van ex-F1-coureur Jacques Villeneuve: "Echt supergaaf"

Robert de Haan is de beste uit 70 rijders en wint talentenprogramma van ex-F1-coureur Jacques Villeneuve: “Echt supergaaf”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

MAGNY-COURS – Veelvoudig kartkampioen Robert de Haan heeft woensdag het Franse Formule 4-talentenprogramma van Feed Racing gewonnen. De net vijftien jaar geworden autocoureur uit Eerbeek bleek de beste uit een groep van zeventig (!) rijders. Dankzij zijn overwinning op het circuit van Magny-Cours gaat het team van oud-Formule 1-wereldkampioen Jacques Villeneuve hem in 2022 ondersteunen en begeleiden in een Europees Formule 4-kampioenschap. “Dit is heel mooi natuurlijk”, zei Robert tegen RaceXpress.nl. “Een heel seizoen in de Formule 4 ondersteund, ongelooflijk. Ik wist op een gegeven moment wel dat ik de finale zou halen, maar of ik zou winnen, was maar de vraag natuurlijk. Het zat zo dicht bij elkaar.”

Dat bleek, want Robert – de jongste Nederlandse Formule 4-coureur ooit – bleek uiteindelijk slechts twee duizendsten van een seconde sneller dan de nummer twee. Dat minieme verschil was het resultaat van een afvalrace van drie heats waarin steeds twee rijders vijf rondes tegen elkaar streden.

De tweede rijder ging daarbij veertig seconden na de eerste rijder van start. De beste drie tijden van beide rijders werden vervolgens gemiddeld en de snelste van de twee ging door naar de volgende heat. Uiteindelijk won Robert dus deze knock-outrace. Voor de talentvolle Gelderlander, die nog maar veertien was toen hij aan het programma begon, waren de zeventig deelnemers vrijwel allemaal onbekend. “Ik kende er maar een paar. Ik heb gewoon gedaan wat ik moet doen. Ik rijd op gevoel en dan komt het meestal wel goed.”

Het talentenprogramma van Feed Racing is een initiatief van de Canadese oud-Formule 1-wereldkampioen Jacques Villeneuve en de Franse autocoureur Patrick Lemarié. Zij willen met hun programma jong talent een kans geven in de formuleracerij. “Echt supergaaf dat ik eraan mee heb kunnen doen”, aldus Robert.

Na vier voorrondes op het testcircuit van Magny-Cours bleven er zes coureurs over voor de finale. Naast Robert waren dat Thomas Sciblia, Thibault Cazaubon, Elliott Vayron (alle drie lid van het Esports-team van oud-F1-coureur Romain Grosjean), Nicolas Moreau en Enzo Peugeot mee.

De finale werd gehouden op het voormalige Formule 1-circuit. Na de testsessies en de kwalificatie (P2) van dinsdag waren de heats een dag later […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Robert de Haan is de beste uit 70 rijders en wint talentenprogramma van ex-F1-coureur Jacques Villeneuve: “Echt supergaaf”