Het laatste formule 1 nieuws

Roeiers dubbelvier pakken eerste gouden roeititel in 25 jaar tijd

Roeiers dubbelvier pakken eerste gouden roeititel in 25 jaar tijd

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers in Tokio. De basis van het roeien is ritme, had Dirk Uittenbogaard voor de Olympische Spelen verteld. Door met het kwartet in de dubbelvier zo synchroon mogelijk aan de riemen te trekken moest het goud gewonnen worden. ‘Je moet in je ritme blijven om door te blijven gaan.’ En juist bij der ervaren Uittenbogaard (31), de man in de boeg van de boot, ging het mis.

Na een uitstekende start van de topfavoriet voor de titel doorbrak plots Uittenbogaards linkerriem de cadans. Het rood-wit-blauwe blad bleef steken in het door de zijwind onrustige water van de Sea Forest Waterway. Hij sloeg, zoals dat in roeitermen heet, ‘een snoek’.

Water spatte op. Uittenbogaard, normaal de technisch begaafdste van het stel, raakte uit balans, maar wist zich knap te herstellen. ‘Ik zat tegen de wind in te leunen en heb iets te veel geleund, denk ik, de controle niet gehouden. Toen was ik hem even kwijt’, vertelde hij na afloop bij de NOS.

Hij miste uiteindelijk slechts één slag, incasseerde één seconde tijdsverlies en begon met de Nederlandse boot aan een indrukwekkende inhaalrace die alsnog naar goud leidde.

Na 1.500 van de 2.000 meter had het Nederlandse team de leiding weer in handen. En in het laatste kwart wisten de ontketende de rest van het veld nog op flinke achterstand te zetten. In 5.32,03 kwamen ze over de finish. Met bijna een bootlengte achterstand kwamen Groot-Brittannië (5.33,75) voor zilver en Australië (5.33,97) voor brons over de finish.

Uittenbogaard ramde Wiersma, de man voor hem in de boot, op de rug van vreugde. Sloeg zijn vuist in het water. Jaren keihard trainen werden beloond. ‘Het moet nog even doordringen, maar de tranen hebben al in mijn ogen gestaan’, zei Wieten (27) even later. ‘Hier hebben we zo lang naartoe gewerkt. Het is nog niet te bevatten. We hebben het gewoon geflikt.’

Na de Spelen van Rio werd de mannen dubbelvier de vooruitgeschoven post in de Nederlandse vloot. Die boot moest het doen. De sterkste mannen werden geselecteerd en de trainingslast werd onder coach Eelco Meenhorst tot in extremis opgeschroefd.

De […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Roeiers dubbelvier pakken eerste gouden roeititel in 25 jaar tijd