Het laatste formule 1 nieuws

Rutte blijft tegen vaccinatieplicht: ‘Op dit moment niet nodig’

Rutte blijft tegen vaccinatieplicht: ‘Op dit moment niet nodig’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Daarmee sluit Rutte niet uit dat er in de toekomst een prikplicht komt in de strijd tegen het coronavirus. Maar daar zijn nu geen plannen voor, benadrukt hij. ,,Wij zien geen noodzaak voor een vaccinatieplicht’’, aldus Rutte. ,,Als bepaalde bedrijven daar toch voor kiezen, kan het zijn dat de rechter daarover moet oordelen.’’ Volgens Rutte is de vaccinatiegraad in Nederland momenteel hoog. ,,Maar het vaccin werkt niet bij iedereen. En in een aantal landen zie je de discussie over verplicht vaccineren.’’ Zo geldt in Frankrijk sinds vandaag een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers. Het kabinet heeft echter ‘geen beslisboom’ om een prikplicht op te gaan leggen, zo zegt premier Rutte. Demissionair premier Mark Rutte. © ANP Volgens de premier daalt het aantal coronabesmettingen in Nederland gestaag. ,,We zien ook dat het aantal ziekenhuisopnames niet stijgt. Dat betekent dat er geen aanleiding is tot het nemen van extra maatregelen.’’ Rutte drukt vakantiegangers wel op het hart om zich na terugkeer in Nederland te laten testen. Iedereen zou een zelftest moeten doen, óók mensen die al zijn gevaccineerd of het virus hebben gehad. Alle Nederlandse huishoudens krijgen deze maand een brief waarmee ze gratis twee zelftesten kunnen aanvragen.

,,Het is een verantwoordelijkheid van iedereen om een zelftest te doen als je terugkomt van vakantie’’, zegt Rutte. De brief voor de gratis testen noemt hij een ‘bewustwordingscampagne’.

Vorige week zette het kabinet een streep door alle grotere festivals in Nederland. Rutte maakte toen bekend dat eendaagse festivals deze zomer alleen mogen doorgaan onder strikte voorwaarden: met maximaal 750 bezoekers en in de open lucht of in een open tent. Het kabinetsbesluit was een grote domper voor festivalorganisatoren. Eerder werden tot 1 september alle meerdaagse festivals afgeblazen, zoals Lowlands.

Komende vrijdag neemt het kabinet een besluit over het doorgaan van een- en meerdaagse festivals ná 1 september. Een daarvan is de Formule 1 in Zandvoort, die op 5 september verreden zou moeten worden. Vrijdagavond om 19.00 uur houden Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weer een persconferentie. Dan moet duidelijk worden hoe het na 1 september verder gaat met de coronamaatregelen. Het kabinet wil daarover deze […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Rutte blijft tegen vaccinatieplicht: ‘Op dit moment niet nodig’