Het laatste formule 1 nieuws

Slim, of vals spel? Rel om de razendknappe replica van een raceauto in de Formule 1

Slim, of vals spel? Rel om de razendknappe replica van een raceauto in de Formule 1

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Formule 1 Racing Point bouwde een kopie van de Mercedes van vorig seizoen. Is dat plagiaat, of briljant? In elk geval rijdt de bolide dit seizoen erg hard. De bolide van Racing Point, met de Mexicaan Sergio Pérez, deze maand tijdens de Grand Prix van Hongarije. Als je een Van Gogh zo nauwkeurig naschildert dat de kopie amper nog van het origineel te onderscheiden valt, ben je dan een virtuoze kunstenaar of een ordinaire vervalser? Zo’n soort vraagstuk houdt momenteel de gemoederen bezig in de Formule 1 – alleen gaat het niet over een schilderij, maar over een roze raceauto.

De imitator is het Racing Point-team, het kunstwerk de Mercedes W10 waarin Lewis Hamilton vorig jaar wereldkampioen werd. Racing Points nieuwe wagen, de felgekleurde RP20, is een zeer getrouwe replica van de Duitse auto, tot in detail nagemaakt aan de hand van talloze foto’s van de oude Mercedes. Het is een niet eerder vertoonde stunt.

Vooralsnog haalt Racing Point mooie resultaten met de ‘roze Mercedes’. Waar de oude RP19-bolide een middenmoter was, is de RP20 qua rondetijden de derde of zelfs tweede auto van het veld. Podiumfinishes zijn een reëel doel.

Maar niet iedereen is onder de indruk van de RP20. In het F1-wereldje wordt neerbuigend gefluisterd over „Tracing Point” – een woordspeling op tracing paper , Engels voor overtrekpapier. Renault diende twee weken geleden een officieel protest in. De internationale autosportfederatie FIA gaat nu beoordelen of de auto legaal is. Lewis Hamilton in zijn Mercedes in Melbourne in 2019. Deze auto was het voorbeeld voor Racing Point. Wie de zaak vluchtig bekijkt, zou denken dat de boze concurrenten een punt hebben. Renstallen mogen onderdelen als motoren, versnellingsbakken en wielophanging kopen bij andere teams, zoals Racing Point al jaren doet bij Mercedes. Maar verder moeten ze hun auto helemaal zelf ontwikkelen. Cruciale elementen als de carrosserie, inclusief de fijngevoelige vleugels en rijwindgeleiders die de wegligging in de bochten bepalen, moeten van de eigen tekentafel komen. Precies op die punten lijkt de RP20 erg op de Mercedes. Reverse engineering

Dat wil nog niet zeggen dat Racing Point de regels overtreedt: slimme reverse engineering […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Slim, of vals spel? Rel om de razendknappe replica van een raceauto in de Formule 1