Het laatste formule 1 nieuws

Special: Hoe Prost en Senna Formule 1-historie schreven in Japan

Special: Hoe Prost en Senna Formule 1-historie schreven in Japan

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

19:02 – Vandaag precies dertig jaar geleden werd de zestiende editie van de Japanse Grand Prix meetellend voor het wereldkampioenschap Formule 1 betwist. Een race die net als de voorgaande krachtmeting op Suzuka de geschiedenisboeken van de sport in zou gaan. En hoe. Net als een jaar ervoor zorgden rivalen Ayrton Senna en Alain Prost voor een beklijvend stukje F1-historie. Motorsport.com gaat dertig jaar na dato terug in de tijd.

Voor een goed begrip moeten eerst nog een jaar verder terug, naar 1989. Deze 43ste F1-jaargang staat in de annalen als een seizoen waarin de McLaren-teamgenoten Prost en Senna fel – en dat is nog een understatement – om de wereldtitel vochten. In Japan bereikte die titelstrijd een kookpunt. De Braziliaan keek mede door zijn vele uitvalbeurten tegen een achterstand van twaalf punten aan op teamgenoot en inmiddels ook voornaamste rivaal Prost. Senna moest de krachtmeting in het land van de rijzende zon winnen om zijn titelaspiraties nog iets langer in leven te houden. Druk op de ketel dus.

De coureur uit São Paulo veroverde – hoe kan het ook anders – pole-position, al speelden een miserabele start en een dito eerste stint Prost in de kaart. De Fransman leidde, al zou Senna Senna niet zijn als hij na het halen van vers rubber geen verwoede pogingen ondernam om het gat te dichten. Senna zette zijn tanden in het stuur en kwam zienderogen dichterbij. Een aloude F1-wet luidt echter ‘er naartoe is één, maar er voorbij een tweede’. Juist dat ondervond Senna in gelijkwaardig materiaal rondenlang, een buitengewoon fraai steekspel.

Koken van woede na ‘fantastic crash’ op Suzuka
Met de slotfase in zicht zette Senna zich schrap voor die langverwachte en ook allesbeslissende poging. Hij kroop in de versnellingsbak van zijn Prost door de befaamde 130R, remde zo laat mogelijk en plaatste zijn auto met veel durf aan de binnenkant bij het aanremmen voor de langzaamste knik van het circuit. Prost zag Senna komen en stuurde nogal rigoureus of zo u wilt onbeholpen in met zijn McLaren MP4/5. Het resultaat laat zich raden: een even onvermijdelijke als iconische aanvaring tussen […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Special: Hoe Prost en Senna Formule 1-historie schreven in Japan

Bochten Bahrein beter beveiligd

Bochten Bahrein beter beveiligd

De Formule 1 heeft extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor de GP van Sakhir, zondag in Bahrein. Afgelopen zondag crashte op dat circuit de