Het laatste formule 1 nieuws

Sportjournalist John Volkers gaat voor het eerst van vakantie genieten

Sportjournalist John Volkers gaat voor het eerst van vakantie genieten

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ondanks zijn pensioen zet Volkers er nog niet definitief een punt achter. “Ik blijf nog wel voor een aantal bladen schrijven, zoals Sport&Strategie en NLCoach. Daarbij ga ik ook een biografie over Epke Zonderland (Nederlands turner, red.) schrijven.” Volkers is ook nog vice-voorzitter van de Nederlandse Sportpers en bestuurslid van een handbalclub. “De komende vijf jaar blijf ik nog gewoon actief.”

Verandering
Met zijn jarenlange ervaring in de sportjournalistiek heeft Volkers het vak enorm zien veranderen. “Met de komst van online journalistiek is de werkdruk veel hoger geworden. Je moet – naast uitgebreidere verhalen – ook snel nieuws produceren voor de website. Dan zit je op de perstribune razendsnel te schrijven, om daarna snel naar beneden te rennen om bij de sporters een paar quotes te halen. Vroeger lag het tempo veel lager.” Hoewel het werktempo nu hoger ligt, biedt de huidige technologie ook weer voordelen. “Vroeger zat ik met de typemachine op de perstribune. Dan schreef je twee a4’tjes, belde dat door naar de stenograaf, die het uittikte in een redactiesysteem. Nu gaat dat veel sneller.”

Niet alleen het vak, ook de omgang met sporters zag Volkers in de loop der tijd veranderen. Met voetballers bijvoorbeeld. “Vroeger maakte je veel makkelijker contact met de spelers. Tegenwoordig is de communicatie helemaal dichtgetimmerd. Dat heeft ook te maken met de grote financiële belangen die bij voetbal spelen. Vroeger kon een interview drie uur duren, en tegenwoordig heb je al geluk als je één uur krijgt. Daarbij moet elk interview langs een media officer, anders krijg je geen toestemming voor publicatie.” Mede hierdoor besloot Volkers in 2000 om te stoppen met voetbalverslaggeving. “Als je je bedenkt dat ik vroeger nog met Johan Cruijff en Marco van Basten in de kleedkamer zat, dan is het vak er niet aantrekkelijker op geworden. Voetbal is daar best uniek in, bij andere sporten verloopt communicatie veel makkelijker.”

Naast voetbal hield Volkers zich ook veel bezig met volleybal, turnen en zwemmen. Bij de vraag of er eigenlijk een sport was waar hij níets mee had, moet hij lachen. “Vrouwenvoetbal heb ik altijd serieus gemeden. En met autosport […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Sportjournalist John Volkers gaat voor het eerst van vakantie genieten