Het laatste formule 1 nieuws

Sprintrace doorbreekt F1-traditie: ‘Kom op zeg, mijn opa slachtte vroeger zijn eigen kippen’

Sprintrace doorbreekt F1-traditie: ‘Kom op zeg, mijn opa slachtte vroeger zijn eigen kippen’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Max Verstappen en Sergio Pérez. © EPA Door Marijn Abbenhuijs Traditie. Het is zo’n beetje het meest gehoorde woord in aanloop naar de Grand Prix van Groot-Brittannië. De conservatieve wereld van de Formule 1 zweert bij de waarde van de kwalificatie op zaterdag, waarbij de poleposition van zondag op het spel staat. En het klampt zich vast aan die zondagrace als klapstuk waar bijna alle focus op moet komen te liggen. Maar dit weekeinde wordt die traditie voor het eerst flink door elkaar geschud.

En dat is even wennen. De coureurs, teams en iedereen daaromheen vonden het al heel wat dat het aantal races in een seizoen flink werd opgeschroefd. Of dat de puntentelling iets veranderde. Maar op Silverstone komt er ineens een extra race bij. Eentje die als kwalificatie geldt, maar óók punten oplevert voor het wereldkampioenschap. Een opzet die er bovendien voor zorgt dat de kwalificatie nu al op vrijdagavond is en de coureurs maar één keer kunnen trainen voordat die begint.

Het maakt veel los. Onder anderen bij Sebastian Vettel. De 34-jarige Duitser, viervoudig wereldkampioen, sprak zich er tijdens de persconferentie op Silverstone duidelijk over uit. ,,Het is fout dat de winnaar van de sprintrace poleposition krijgt en niet de winnaar van de kwalificatie”, zei hij. ,,Ik zou het gek vinden als we straks bij tien grands prix een sprintrace krijgen. Pole moet gaan naar degene die het snelste is in één rondje. Zo was het vijftig jaar geleden ook.” Jan Lammers Het is een mening die Jan Lammers wel begrijpt. De voormalig Formule 1-coureur voelde zelf ook eerst weerstand tegen deze nieuwe opzet. ,,In eerste instantie vreesde ik dat het een beetje van de glans van de grand prix afhaalt”, legt Lammers uit. ,,Die race op zondag, daar leef je naartoe. Dat is het explosieve moment. Alle focus en alle belangen liggen daar.”

Maar Lammers heeft zichzelf inmiddels tot de orde geroepen. ,,Ik moet geen oude zak zijn, maar open staan voor vernieuwingen”, zegt hij stellig. ,,Want hoe langer ik erover ben gaan nadenken, hoe leuker ik het ben gaan vinden. We krijgen nu op vrijdag, zaterdag én […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Sprintrace doorbreekt F1-traditie: ‘Kom op zeg, mijn opa slachtte vroeger zijn eigen kippen’