Het laatste formule 1 nieuws

Sprintraces in de Formule 1: doen of niet?

Sprintraces in de Formule 1: doen of niet?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De Formule 1 is al jaren op zoek naar het tovermiddel om de Formule 1 spannender te maken. De regels werden meerdere keren aangepast, de kwalificatie werd een aantal keer met weinig succes veranderd en er werden verschillende bandencompounds ingevoerd.

Het is allemaal niet genoeg gebleken, want al jaren staat de top-3 vast en Mercedes domineert al sinds 2014 de Formule 1. Dus worden er regelmatig proefballonnetjes opgelaten. De sprintraces zijn het laatste ballonnetje, maar direct ook het meest serieuze.

De nieuwe F1-baas Stefano Domenicali zei er afgelopen week al iets over en dinsdag bracht RacingNews365 het nieuws naar buiten dat er komende donderdag gestemd wordt op het plan om dit seizoen al drie sprintraces te rijden. Canada, Italië en Brazilië krijgen de primeur als het plan wordt goedgekeurd.

Het idee is simpel: op vrijdag wordt een kwalificatie gereden. De uitslag daarvan bepaalt de grid voor de sprintrace op zaterdag en de uitslag van de sprintrace bepaalt weer de volgorde van de hoofdrace op zondag. Spektakel

De kans is levensgroot dat het beoogde doel bereikt wordt: meer spektakel. Maar hoeveel is nog de vraag. Met een normale kwalificatie op vrijdag en zonder reverse grid, zal de volgorde voor de startopstelling niet drastisch anders zijn. Mercedes zal nog steeds ver vooraan rijden en Williams nog steeds ver achteraan.

In de kortere sprintrace zullen die topteams echter minder risico willen nemen; liever een plekje lager op de startgrid voor zondag, dan een auto in de prak en achteraan starten. Middenmoters en achterhoede teams zullen de sprintrace als een uitgelezen kans zien om zich met risico naar voren te vechten.

Spektakel zal ook afhangen van de invulling van de sprintraces. Moeten coureurs bijvoorbeeld verplicht op één set banden rijden en worden pitstops wel of niet verplicht? If it ain’t broke, don’t fix it

Een argument tegen de sprintraces is dat er met de huidige opzet van het weekend niet zoveel mis is. Na een lange zoektocht naar de ideale kwalificatie, is die nu alweer jaren geleden gevonden. En de races waarin coureurs minstens een keer moeten stoppen en minimaal op twee verschillende bandencompounds moeten rijden, is eigenlijk […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Sprintraces in de Formule 1: doen of niet?