Het laatste formule 1 nieuws

Statistieken | Hoe waardevol is poleposition voor de Mexicaanse Grand Prix?

Statistieken | Hoe waardevol is poleposition voor de Mexicaanse Grand Prix?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Zaterdagmiddag zullen de Formule 1 -teams en -coureurs het circuit van Mexico opgaan om te proberen de snelste ronde neer te zetten en zo de poleposition voor de Grand Prix van Mexico van zondag veilig te stellen. Maar hoe voordelig is poleposition op het Autódromo Hermanos Rodriguez ?

Max Verstappen heeft zich dit seizoen negen keer op poleposition gekwalificeerd. Zijn rivaal voor het wereldkampioenschap Lewis Hamilton kwalificeerde zich slechts drie keer op poleposition. Charles Leclerc en Valtteri Bottas staan elk twee keer op poleposition, terwijl Lando Norris in 2021 ook al een zaterdag-P1 wist te pakken.

Verstappen kwalificeerde zich de vorige keer in de Grand Prix van de Verenigde Staten op poleposition, maar was de leiding al voor de eerste bocht kwijtgeraakt aan Hamilton. Uiteindelijk bleek de strategie van Red Bull de sterkste en won de Nederlander de race ondanks een opladende Mercedes-coureur in de laatste paar ronden. Moet Perez P1 aan Verstappen geven? “Er zijn elegantere oplossingen” Het circuit is niet veranderd sinds de terugkeer van de sport in 2015. Vanaf de startlijn krijgen de coureurs een lange aanloop naar de eerste bocht naar rechts. Het is een relatief grote remzone. Hierdoor kan de coureur die tweede staat mogelijk in een slipstream terechtkomen, vergelijkbaar met het circuit van de Grand Prix van Rusland in Sochi. Statistieken en geschiedenis

Uit de statistieken blijkt dat de poleposition in 45% van de gevallen de Mexicaanse Grand Prix heeft gewonnen. Die prestatie is echter niet meer geleverd sinds het seizoen 2016, toen Hamilton op zaterdag de snelste tijd reed en op zondag de overwinning opeiste. Nico Rosberg slaagde er in 2015 in hetzelfde huzarenstukje op zijn naam te schrijven.

In 2017 startte Sebastian Vettel vanaf poleposition, maar werd slachtoffer van de slipstream. Verstappen schoof naast hem voor de eerste bocht. De twee coureurs raakten elkaar, waarna Vettel ook Hamilton raakte en de Duitser veel plekken verloor. Verstappen leidde vanaf dat moment elke ronde van de race.

In de editie van 2018 startte Daniel Ricciardo vanaf pole, maar kwam niet goed uit de startblokken. Hij werd vervolgens ook slachtoffer van de slipstream. Drie auto’s gingen […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Statistieken | Hoe waardevol is poleposition voor de Mexicaanse Grand Prix?