Het laatste formule 1 nieuws

Stefano Domenicali: "Sprintrace-format heeft veel voordelen"

Stefano Domenicali: “Sprintrace-format heeft veel voordelen”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

© LAT Images/Mercedes AMG F1 Formule 1 is de laatste jaren bezig met zichzelf te herontdekken. Er zijn veel veranderingen op het gebied van de technologie doorgevoerd. Maar in 2021 doet de sport ook een poging om het kwalificatie-format aan te passen, zodanig dat er meer race-actie op de baan ontstaat. Hiervoor zijn de raceweekenden op Silverstone, Monza en Sao Paulo aangewezen als testlocatie.

Over het algemeen wordt er positief gereageerd op de komst van het nieuwe kwalificatie-formatie, waarbij er zaterdag een zogenaamde sprint-kwalificatie (sprintrace) wordt gehouden. “Toen we naar buiten kwamen met de aankondiging dat we een sprintkwalificatie wilden uitproberen, hadden de organisatoren die in aanmerking kwamen voor de tests meteen veel meer kaartvragen. En de tv-stations waren enthousiast”, laat F1 CEO Stefano Domenicali in gesprek met Auto Motor und Sport weten.

Domenicali ziet met belangstelling de sprintraces tegemoet. “Dit format heeft veel voordelen. Hoe minder tijd voor vrije trainingen, hoe meer actie op de baan. Geen enkel team blijft in de pitbox afwachten. Dat is al aangetoond in Bahrein. Met vrije training en kwalificatie kan de organisator de fans een betere vrijdag aanbieden. Met de tweede vrije training als voorbereiding op de race en de sprintkwalificatie in de middag, een betere zaterdag.”

“Het nieuwe format is een extra platform voor verhalen en voor de sponsors. Hoe onvoorspelbaarder alles wordt, hoe interessanter de race-actie. Als we het niet proberen, zullen we nooit weten of het een aanwinst is of niet. Hoe vaak hebben we het kwalificatieformat in het verleden gewijzigd? Altijd met de bedoeling om het beter te doen en te komen waar we nu zijn.”

Van vrijdag 16 juli tot en met 18 juli worden de sessies, inclusief de eerste sprint-race, voor de Grand Prix van Groot-Brittannië afgewerkt. Na dat weekend weten we of de sprintraces een succes kunnen worden. Of er na 2021 nog meer sprintraces worden gehouden hangt af van het succes. Maar als het inderdaad een succes blijkt te zijn, is het niet ondenkbaar dat er ook in 2022 sprintraces gehouden zullen worden.

Lees het hele artikel op de volgende pagina Stefano Domenicali: “Sprintrace-format heeft veel voordelen”